OBOS Damallsvenskan i fotboll

Processen bakom Arsenalkontraktet: ”För varje intervju ökade tron”

Av: 

Makoto Asahara

Anna Rydén

FOTBOLL

Nyheten att Rosengårdstränaren Jonas Eidevall, 38, tar över Arsenal slog ned som en bomb under måndagsförmiddagen.

En utnämning som föranletts av en lång rekryteringsprocess.

– För varje intervju ökade tron på att det här kanske blir av på riktigt, säger Arsenals nya huvudtränare på damsidan.

Det är en glad Jonas Eidevall som, via en digital presskonferens, möter en samlad presskår för första gången i egenskap av tränare för WSL-laget Arsenal.

– När första frågan kom från rekryteringsföretaget så var det lite overkligt om jag ska vara ärlig. Bara av nyfikenhet så tog jag första mötet, säger Jonas Eidevall.

– För varje intervju ökade tron att det här kanske faktiskt blir av på riktigt. Det är en fantastisk möjlighet. Jag har bara fyllts av glädje och spänning.

Rosengårdstränaren, som fram till den 12 juli fortfarande är just en Rosengårdstränare, berättar att det varit en ganska lång process som föranlett att han sitter där han gör denna måndag.

– Jag både tror och hoppas de pratat med många kandidater då det gick tid mellan våra intervjuer. Jag pratade med alla beslutsfattare i klubben. Men framförallt behövde klubbarna komma överens, i och med att jag fortfarande stod under kontrakt i Rosengård, säger Eidevall och fortsätter:

– För mig var det viktigt att lämna Rosengård på en bra plats. För jag är skyldig klubben mycket för att ha gett mig chansen att träna på proffsnivå. Det behövde lösa sig.

Jonas Eidevall.

Allt på distans

Något som det alltså nu har gjort. När Eidevall skrev på sitt kontrakt i slutet av förra veckan så blev allt klart.

Kontraktskrivningen, likt rekryteringsprocessen som helhet, har dock skett på distans.

– På grund av spelschemat och karantänreglerna har det varit omöjligt att åka till London, så jag har inte sett faciliteterna på London-Colney än. Men jag har fått virtuella rundturer i alla fall och är väldigt spänd få att få komma dit.

Jonas Eidevall klargör också att det varit en process där hans nuvarande spelare inte har varit medvetna om vad som varit i görningen. Beskedet att tränaren lämnar nådde Rosengårdstruppen mindre än en timme innan det officiellt offentliggjordes.

– De såg lite överraskade ut vilket jag kan förstå. För ingen hade sagt något till dem. Självklart emotionellt. För det är en grupp spelare jag älskar att jobba med. Många som varit där länge. Men det kändes bra att jag kunde säga till dem innan nyheten kom ut. Jag fick chansen att prata med både Arsenalspelarna och Rosengårdspelarna denna morgon.

”Kommer titta på alla ligor”

När Eidevall får svara på frågor från den brittiska presskåren så står det klart att han, tillsammans med klubbens sportsliga ledning, kommer att titta på spelarvärvningar inför nästa säsong.

– Vi kommer titta på alla ligor. Men jag har inte använt min koppling till Rosengårdsspelarna på något sätt. Jag har inte sagt “Hej, jag ska till Arsenal, ska du med?”. Av respekt för klubben och respekt för spelarna för att kunna hålla sitt fokus. Det är inte rätt sätt att göra det sett till relationen med Rosengård. Det är först när jag lämnar Rosengård och inte längre är på dubbla stolar som jag kan titta på Rosengårdsspelare på samma sätt som alla andra klubbar. Men inte nu.

Nu?

Då är det två återstående matcher av damallsvenskan innan uppehållet som gäller, med ett Rosengård som kommer att vara serieledande när OS inleds oavsett hur de matcherna går.

Sen väntar alltså ansvaret för en av världens största fotbollsklubbar.

Har du fattat ännu att detta har blivit realitet?

– Jag hoppas det. Ibland är jag för mycket så som person att jag tror det kommer vara en dröm när man vinner något. Men sen är jag jätteglad i fem minuter och sen börjar jag tänka hur jag ska vinna nästa titel. Det är samma här. Jag är jätteglad, men jag börjar direkt tänka på allt jobb som behöver göras. För jag har inte åstadkommit något här än. Jag har inte uträttat något här än. Det är det jag ser fram emot att göra nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

OBOS Damallsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Rosengårds tränare klar för Arsenal – Slegers ersätter

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Jonas Eidevall

Arsenal FC

Fotboll