Historiskt stor förlust för MFF: 48 miljoner

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sportsligt gick det bra för Malmö FF i fjol, då man tog SM-guld. Men ekonomiskt blev det en storförlust på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sportsligt gick det bra för Malmö FF i fjol, då man tog SM-guld. Men ekonomiskt blev det en storförlust på grund av coronapandemin. Arkivbild.

FOTBOLL

Svenska mästarklubben Malmö FF redovisar ett negativt ekonomiskt resultat på 48,6 miljoner kronor för pandemiåret 2020.

”Det är en historiskt stor förlust”, säger ordföranden Anders Pålsson.

Den nästan 50 miljoner kronor stora förlusten, som redovisas i årsredovisningen, är i linje med den prognos som den allsvenska fotbollsföreningen förutsåg tidigt under coronapandemin. Trots minusresultatet är likviditeten stark och soliditeten oförändrat hög.

”2020 var ett år med stora prövningar för verksamheten och vår ekonomi var starkt påverkad av pandemin. Det är en historiskt stor förlust för Malmö FF, men den är i nivå med vad vi förutspått. Kriser skapar dock möjligheter och ett behov av att tänka i nya banor. Det har vi flera exempel på under 2020 när vi har försökt att kompensera för en verksamhet med restriktioner”, säger Pålsson till klubbens webbplats.

”Bra soliditet”

”Det positiva i sammanhanget är att vi har en i stort sett oförändrad kassa jämfört med ingången av 2020 och en väldigt bra soliditet. Föreningens höga egna kapital är effekten av goda resultat i Europaspel de senaste tio åren. Det har gjort att vi kan arbeta med lugn och trygghet och inte behövt vidta några panikåtgärder, för det är också viktigt att man håller kursen framåt långsiktigt.”

Vid utgången av 2020 uppgick det egna kapitalet till 464 miljoner kronor. Det är intäktsbortfallet i form av bland annat matchintäkter som ligger bakom det stora negativa resultatet. Allsvenskan spelades helt utan publik under 2020. Malmö FF tog SM-guld.

”Ett antal åtgärder har vidtagits för att minska de löpande kostnaderna och motverka årets stora intäktsbortfall”, säger Pålsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.