Dyrkas av 600 000 – vill övertyga Norling

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

avMichael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han pryder 100 000-tals läskedrycksburkar i Irak och har fler följare än AIK, Malmö FF och IFK Göteborg tillsammans.
Ahmed Yasin, 26, övertygar gärna en person ytterligare – Rikard Norling.
– Jag skulle kunna vara lika bra i AIK som jag är i Häcken, säger han.

Med sju mål och ett assist på tio matcher för Häcken är lånet Ahmed Yasin en av allsvenskans hetaste spelare.

Så när hans nuvarande klubb möter det AIK han är utlånad från under söndagskvällen så är det en speciell match för 26-åringen.

– Det blir roligt, men jag får akta mig så att jag inte är övertaggad. Jag har spelat en hel del stora matcher både i klubblag och i landslaget så jag börjar få rutin, säger Ahmed Yasin till Sportbladet. Nu spelar jag i Häcken och vill att vi ska nå en Europaplats före AIK.

Hur gör du om du gör mål mot AIK?

– Jag firar dämpat. Det skulle bli helt fel om jag skulle fira som en galning. Man får visa respekt mot lagkamraterna och klubben som äger mig. Jag ska ju tillbaka till AIK också.

Vill utomlands igen

När låneavtalet med Häcken går ut efter säsongen har Ahmed Yasin ett år kvar på kontraktet med AIK. Häcken köper gärna loss sitt succélån men är medvetet om att det kan bli omöjligt att matcha utländska anbud både när det gäller lön och övergångssumma. 

– Jag har gjort en stark säsong, är 26 år och har många landskamper. Jag drömmer om att komma utomlands igen. Jag har stora drömmar. Man ska inte vara nöjd, säger svensk-irakiern.

Vad är det som lockar?

– Det finns ingen fotbollsspelare, om man är ärlig, som inte skulle säga att pengarna är viktiga. Samtidigt lämnade jag Qatar trots att jag kunde stannat och tjänat oerhört mycket mer. Det fanns flera klubbar som ville att jag skulle stanna. Jag tackade nej till stora pengar. 

Efter ett halvår på lån i Al-Muaither återvände Yasin kort till AIK i somras för att direkt bli utlånad till Häcken.

– Jag ville verkligen visa vad jag går för här hemma i Sverige. Det har jag fått ut på planen nu och förhoppningsvis ger det mig ännu bättre chanser, i ännu bättre lag nu. 

I AIK igen?

– Jag vet ju redan nu att med samma spelsystem och tränare så är det liten chans för mig att slå mig in. Det är något jag får ta med Rikard Norling och Björn Wesström efter säsongen. Jag skulle kunna göra det lika bra i AIK som jag har gjort det i Häcken, men då måste jag ha en tränare som tror på mig. 

Enormt ansvar

Sedan debuten i Iraks landslag 2012 har han spelat 36 landskamper och svarat för fem mål för den krigshärjade nationen.

Hans popularitet i Irak och Mellanöstern är enorm.

Yasin har 188 000 följare på Instagram, 235 000 på Twitter och enorma 632 093 följare på Facebook.

Hur stort är ansvaret?

– Det är jätteviktigt att jag tänker på vad jag skriver och lägger upp. Fel saker kan få konsekvenser. Det är många som följer varje steg jag tar.

– Jag pratar arabiska men jag kan inte skriva eller läsa språket så jag har en kompis som hjälper mig och som jag litar på, säger Ahmed Yasin.

Populariteten har gjort 26-åringen intressant som reklampelare för storföretagen.

I samband med AIK:s träningsläger i Dubai förra vintern ställde han upp på ett reklamjobb för Coca Cola. Efter det pryder Ahmed Yasins ansikte 100 000-tals röda läskedrycksburkar i landet han föddes i. 

– Än så länge har jag inte fått några sådana erbjudanden från svenska företag, men det hade varit häftigt.

– Det har gått bra i allsvenskan de senaste månaderna, men jag är långt ifrån statusen som jag har i Irak. Där är jag väldigt stor. Det är många i Sverige som inte känner till det, säger Ahmed Yasin.

De har vunnit SM-guld på 2010-talet 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM