Andersson om svåra flygrädslan: ”Haft riktiga problem”

Foto: AFTONBLADET
FOTBOLL

Få upplever nog Janne Andersson, 54, som särskilt lättskrämd.

I SVT-programmet ”Robins” berättar förbundskaptenen om sin svåra flygrädsla.

– Jag har haft riktiga problem med det, säger Andersson.

När Janne Andersson presenterades som ny förbundskapten 2016 var han främst känd för att ha lett Norrköping till ett SM-guld och för sitt humör.

Tränaren har skickats upp på åtskilliga läktare i allsvenskan, och berättar i SVT-programmet ”Robins” att det inte är något han hymlar med.

– Jag är nästan lika arg i dag, men det som är bra är att fjärdedomaren för det mesta är ganska dåligt utbildad i halländska, säger Janne Andersson och delar med sig av en anekdot:

– När vi mötte Nederländerna i den första matchen så kom faktiskt Pontus Jansson, som var avbytare, fram till mig efteråt och frågade: “Vet du vad du skrek till domaren? För helvete referee blås freekick!” Jag är nog fortfarande lika ilsken men det märks kanske inte.

”Flygrädd”

Det finns två saker som förbundskaptenen inte känner sig helt bekväm med. Ormar och flygplan ger honom en hel del rysningar.

– Flygrädd har jag varit och haft riktiga problem med, säger Janne Andersson.

– Med tanke på mitt jobb där man reser ganska mycket, så kom det väl en brytpunkt för ungefär femton år sedan där jag fick bestämma mig. Antingen sluta eller fortsätta, och då valde jag att fortsätta.

Lösningen blev att utsätta sig för flygning så mycket som möjligt.

– Det blev terapi, flygrädslakurser, jag har suttit i cockpiten några gånger… Jag har exponerat mig helt enkelt, säger Andersson.

Janne Andersson är gäst i ”Robins” som sänds fredag kl 21:00 på SVT 1.