Asllani: ”Då får de fan skämmas”

Visst hopp om VM-kvalet mot Danmark – men besked dröjer

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
Danskan Pernille Harder hoppas få landslagsavtalet på plats i dag. Arkivbild.
FOTBOLL

Klockan 10 skulle Danmarks fotbollsförbund (DBU) meddela att det inte blir någon VM-kvalmatch mot Sverige – om inte de danska spelarna lyckats få DBU tillbaka till förhandlingsbordet.

Nu tycks parterna samtala igen – men beskedet dröjer.

Trots att klockan har passerat 10 har DBU fortfarande inte meddelat huruvida det blir någon match på fredag eller inte. Svenska fotbollförbundet säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att man fått besked om att DBU blivit lite försenade med sitt besked och det tycks nu finnas visst hopp om att förhandlingarna ska kunna återupptas under dagen.

Enligt danska Ekstrabladet har parterna, DBU och spelarföreningen, åter kontakt med varandra. Även om det inte kom något besked vid utsatt tid finns det därför en möjlighet att få till ett avtal så att VM-kvalmatchen mot Sverige, med avspark klockan 18.15 på fredag, ska kunna spelas.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Asllani.

EM-silver i somras

Precis som de två senaste dagarna har dock inga danska spelare dykt upp på den planlagda träningen i Helsingør, som skulle ha börjat klockan 10. Danska DR uppger att spelarna befinner sig på sitt hotell, utan några planer på att ta sig till träningsplanen.

Sommarens EM-tvåor har sedan i augusti förhandlat med förbundet om ett nytt landslagsavtal. Förhandlingarna har varit svåra och sedan en tid används medlare för att försöka ena parterna.

Når parterna ingen lösning, och tvingas ställa in VM-kvalmatchen mot Sverige, riskerar Danmark att uteslutas från VM-kvalet.

– Det kommer att bli match. Annars får man skylla allt på Danmarks fotbollsförbund. Då får de fan skämmas, säger den svenska landslagsspelaren Kosovare Asllani.

Principfrågor

De danska landslagsspelarna vill ha mer i ekonomisk ersättning när de spelar med landslaget, men också bättre förutsättningar runt omkring. Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

DBU hävdar att det inte främst är ekonomiska frågor man är oenig med spelarna om, utan principfrågor. Förbundet har länge sagt att man inte vill stå som arbetsgivare för landslagsspelarna. Den rollen ska klubbarna ha, enligt DBU.

Inför Danmarks första VM-kvalmatch mot Ungern enades parterna om ett tillfälligt avtal, men landslagsspelarna har inför Sverige-matchen sagt att man inte tänker gå med på någon tillfällig lösning utan vill ha det nya avtalet på plats.