Vägrar bytas ut – sedan släpper han in tre mål

FOTBOLL

Lukasz Fabianski fick en smäll, blev liggande och båren kom in.

Men Swanseas målvakt vägrade bytas ut – trots att Kristoffer Nordfeldt stod redo.

– Det vi i Sverige kallar en ”Patrik Carlgren-maskning”, säger Sportbladets krönikör Erik Niva i Viasats studio.

Swansea var på väg mot tre poäng hemma mot Tottenham. Wayne Routledge gjorde 1–0 i den elfte minuten och ”Spurs” hade svårt att få in en kvittering.

Men med tio minuter kvar av matchklockan kolliderade Swanseas målvakt Lukasz Fabianski med holländske anfallaren Vincent Janssen i Tottenham. Fabianski blev liggande på gräset i flera minuter, sjukvårdare kom in med båren och Swansea förberedde ett byte.

”Står och vrålar no”

Swanseas reservmålvakt Kristoffer Nordfeldt, som även är reserv i svenska landslaget, bytte om vid sidan av planen och stod redo. Klubben anmälde även sitt byte till fjärdedomaren. Men Fabianski vägrade gå av.

– Paul Clement (Swanseas manager) har bestämt sig för att Nordfeldt ska hoppa in. Fabianski avstyr det, han står och vrålar "no" så pass många gånger att Clement avbryter bytet. Och där står Kristoffer Nordfeldt och ser väldigt fåraktig ut - men vad ska han göra? Fabianski bestämmer själv att det här blir inget byte. Det här är 85-86:e minuten och de leder fortfarande matchen, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats studio.

– Det vi i Sverige kallar en "Patrik Carlgren-maskning".

”Det ser jag sällan”

Swansea var som sagt i ledning vid den omtalade situationen. Men Tottenham stod för en oväntad vändning och gjorde tre mål mellan minut 88 och 94, matchen slutade 3–1 till ”Spurs”.

– Det där med att han (Fabianski) ligger kvar har jag sett han göra, och väldigt många andra målvakter göra. Fabianski har satt det i något typ av system. Men det extraordinära är när bänken har bestämt sig för att genomföra bytet, de har meddelat fjärdedomaren som står där med sin tavla. Nordfeldt har matchstället på – det är klart, han ska in. Fabianski bara avbryter allt, åtta-nio gånger. Det ser jag sällan, säger Erik Niva.

Det var i U21-EM 2015 - där Sverige vann guld - som Carlgren blev liggande i flera minuter i mötet mellan Sverige och Danmark.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM