EM-planen: Peta tre kvalhjältar

”Det är så bra spelare”

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE

MARBELLA. Sveriges U21 besegrade ett ungt Tjecken med 4-0.

Men det står redan klart att förbundskapten Håkan Ericson tänker möblera om i hela backlinjen till EM-premiären i juni.

– Det är så bra spelare att vi nog ska kunna spela ihop oss snabbt, säger Linus Wahlqvist.

Efter att blivit utspelade mot starka Serbien i fredags dominerade det svenska U21-landslaget stort mot Tjeckien på måndagskvällen i en match som avslutade lägret i Marbella.

Nu ska det tilläggas att det handlar om tjeckernas så kallade yngre U21-landslag så motståndet var ett annat än i fredags.

Men Sverige spelade bra och vann med 4-0 efter två mål av Carlos Strandberg och ett var av Kerim Mrabti och Muamer Tankovic.
Längst bak höll en nykomponerad backlinje med 18-årige debutanten Pontus Dahlberg i målet alltså nollan.

U21-landslaget spelade annars med samma backlinje hela hösten när man kvalade in till EM i juni med, från höger räknat, Linus Wahlqvist, Jacob Une Larsson, Filip Dagerstål och Pa Konate.

Tre spelare från a-landslaget

Men Håkan Ericsons plan redan nu är att peta tre av de fyra kvalhjältarna till EM-premiären den 16 juni mot England och låta den fjärde, Linus Wahlqvist, flytta in som mittback.

U21:s tre spelare i a-landslaget ska nämligen in i laget till EM och de är försvarare allihop: Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson. Trion har hela tiden varit tydlig med att de vill spela U21-EM i sommar om de tas ut.

Och Ericson gör ingen större hemlighet av att han vill starta med dem alla tre.

– De är högaktuella.

”De känner till oss”

Han tvekar inte att bereda dem plats trots att det var andra spelare som tog laget till EM och varken Augustinsson och Nilsson Lindelöf spelat i U21 sedan hösten 2015 med Krafth inte varit med sedan i juni i fjol.

– Hade det varit spelare som inte varit med oss tidigare hade jag varit väldigt tveksam. Men alla har varit med i kvalet och de var med inför förra EM. De känner till oss och våra detaljer i spelet på ett väldigt bra sätt och vi känner till deras egenskaper, säger Ericson.

Det här var alltså anledningen till att Wahlqvist spelade mittback mot Serbien i fredags.

– Ja, det var det. Linus är mittback från början men har spelat högerback de senaste åren i Norrköping, säger Ericson.
Wahlqvist spelar gärna mittback i EM.

Aldrig spelat ihop

Då blir EM-backlinjen som följer: Emil Krafth, Linus Wahlqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson.

– Får man med dom tre är det tre fantastiska spelare som kliver rakt in i startelvan. Får man spela mittback då så har jag inga problem med det, säger Wahlqvist

Men den tänkta EM-backlinjen har aldrig spelat ihop och kommer inte att göra det före EM heller då a-landslagstrion VM-kvalar mot Frankrike dagen före U21 genrepar mot Danmark. De tre ansluter inte förrän i Polen.

– De får fyra träningar före premiären. Det är inte optimalt men vi har lärt oss leva med de förutsättningarna. A-landslaget avstår dem i träningslandskampen mot Norge (efter VM-kvalet mot Frankrike) och det känns som en fantastisk kompromiss, säger Ericson.

Wahlqvist igen:

– Det är så bra spelare att vi nog ska kunna spela ihop oss snabbt.

Publicerad: