Tidigare Liverpool-spelare till Allsvenskan

Foto: Foto: Örebro SK
Damien Plessis
FOTBOLL

Svenska återvändare och franska nystartare.

Örebro SK värvar, bakom storklubbarna, intressant och satsar på tidigare franske stortalangen Damien Plessis, 28.

En spelare som dock nobbades av Sven-Göran Eriksson för fem år sedan.

ÖSK har tappat Astrit Ajdarevic, Martin Broberg, Robert Åhman-Persson och Daniel Björnkvist och fjolårets tabellnia har fortsatt att jaga nyförvärv.

Vid en presskonferens under fredagseftermiddagen presenterades Damien Plessis, 28, som skrivit kontrakt med ÖSK i två år. 

– Vi har haft kontakt med Damien under en dryg månads tid och det känns förstås extra kul när en så meriterad spelare väljer att komma till oss. Hans rutin från stora klubbar som Liverpool och Panathinaikos och den speltid han haft i såväl Premier League som Champions League är kanon att få in i vår trupp, säger ÖSK-tränaren Alexander Axén till klubbens hemsida.

22 landskamper

– Han har känsliga fötter, är bra i luftrummet och kommer tillföra nya dimensioner till vårt försvarsspel, säger Axén. 

Plessis var en fransk stortalang som ung och har gjort 22 landskamper för olika franska ungdomslandslag.

Men han, som då var mittfältare, lyckades inte ta en plats i dåtidens mycket stjärnfyllda Lyon. Karriären fortsatte i Liverpool där han bland annat gjorde ett framträdande i Champions League innan han värvades till grekiska Panathinaikos där det dock bara blev nio ligamatcher.

Plessis provtränade för Sven-Göran Eriksson i Leicester men nobbades av den svenske tränaren 2011.

Spelar mittback

Under de senaste åren har Damien Plessis hållit till i franska och schweiziska lag i andra- och tredjedivisionerna. Senaste klubbadressen var Maritimo i portugisiska högstaligan under förra våren.

I ÖSK kommer 193 centimeter långe Damien Plessis främst konkurrera som mittback. 

– Tillsammans med Michael Almebäck, Brendan Hines-Ike och Arvid Brorsson har vi nu ett mycket spännande mittförsvar och det kommer bli tuff konkurrens om platserna. Det blir svårt att ta ut laget framöver, precis som det ska vara, säger Alexander Axén.

ARTIKELN HANDLAR OM