”Han var Isak nära”

Misstänkte matchfixaren pekas ut som nyckelperson i jätteövergången

FOTBOLL

Mannen som misstänks ha försökt rigga matchen mellan IFK Göteborg och AIK i maj var agent vid den största allsvenska försäljningen genom tiderna.

Den före detta AIK-stjärnan pekas i kommande Kalla Fakta ut som en nyckelperson i försäljningen av Alexander Isak från AIK till Dortmund i januari i år.

– Han var Isak nära, säger agenten Nochi Hamasor i programmet.

Kalla Fakta kartlägger i måndagens program ett nät av fotbollsagenter som kan kopplas till såväl AIK:s rekordförsäljning av Alexander Isak i januari som matchfixningsförsöket som skakade svensk fotboll i maj. Den gemensamma nämnaren är mannen som nu är misstänkt för att ha varit den som utövat påtryckningar mot AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos att underprestera i matchen mot IFK Göteborg.

”Han var en drivande faktor”

Enligt granskningen som Kalla Fakta gjort i samarbete med Fotbollskanalen så var mannen, själv en tidigare AIK-stjärna, en viktig spelare i rekordförsäljningen av Isak för omkring 85 miljoner kronor. Det bekräftas av agenten Nochi Hamasor som själv fanns med vid övergången.

– Jag träffar honom (den misstänkte mannen) i samband med Alexander Isak-dealen. Han var ett stort syfte, han var Isak nära och det kan ni fråga Alexander Isak själv om. För att få honom till den agentstaben han tillhör i dag så var X en drivande faktor. Det är inget som är hemligt, säger Hamasor i programmet.

Ströks från hemsidan

Den misstänkte mannen fanns fram tills skandalen i maj också listad som agent på Hamasors bolag Nordicon Sports. Kort efter att matchfixningsförsöket blev känt ströks dock mannens namn från Nordicons hemsida.

– Jag ringer honom och frågar vad fan det är som händer. Han säger ingenting, ”jag har inte gjort något”. Så jag tänkte ”shit, jag tar bort honom från min hemsida”. Det är det säkra före det osäkra, säger Nochi Hamasor.

Agenten Nochi Hamasor.

Alexander Isak vill för Kalla Fakta inte uttala sig om vilka som jobbade för hans räkning i samband med övergången från AIK till Borussia Dortmund.

– Jag vill inte gå in på de detaljerna. Om det är så att ingen vet kanske det ska vara så, säger Isak.

Kalla Fakta sänds i TV4 på måndag klockan 20:00.

Galna succén – fyra (!) mål av Isak 01:15