Frändén: PSG visade hur de tänker erövra Europa

FOTBOLL

PARIS. När nya pengar ställs mot meriter och miljardmän mot fotbollskollektiv brukar sympatierna hamna på ett ställe.

Paris Saint-Germain har inte Bayern Münchens historia – de kunde inte ens behålla Bayern Münchens tränare – men de tänker erövra Europa på sitt sätt.

I kväll visade de hur för alla som undrat.

Foto: Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN

Auteuil-kurvan på vill aldrig sluta besjunga sitt PSG i kväll och de har goda skäl. På andra sidan Parc des Princes innerplan tackar Bayern Münchens spelare de tillresta tyska supportrarna ett par minuter efter full tid.
Är de här lagen varandras antites, frågade sig fransk radio före match.

PSG – den nyrika äventyrsklubben med oljepengar i ryggen och megalomaniska planer i sikte.
Bayern München – den stabila fotbollsinstitutionen som inte har kapital för att locka de största stjärnorna, men vars kontinuitet har tagit dem till europatitlar minst en gång varje decennium.

Frågan före avspark var ändå samma i alla läger: Ser inte Bayern München ovanligt blekt ut i år?
Matchen hann knapp knappt börja innan Dani Alves levererade ett första svar på det, när han slog en Neymarpassning väldigt enkelt i mål.

Bayern München svarade med några Thomas Müller-utflykter längs högerkanten och märkte snart att det var en god idé. Bayern München tryckte på, blev mer obevekliga ju längre halvleken led och förr eller senare skulle ju ett av inläggen hitta rätt, inte sant? Robert Lewandowski är ju så lång!

Bisarr bonus

Det var två lag i behov av resultat som möttes i Paris i kväll. PSG har ägnat tiden efter förra helgen, där Neymar och Edinson Cavani inte kunde komma överens om vem som skulle slå en straff, åt att försöka döda rykten om dålig stämning, spela 0–0 mot Montpellier och ta sig an ryktena igen.

Veckans uppgifter i spanska El País att PSG-presidenten Nasser al-Khelaïfi erbjudit Cavani motsvarande skyttekungsbonus om han lovar att släppa straffarna till brassen framledes, har inte direkt gjort bilden av parisklubben mer sympatisk.
Bayern München har inte imageproblem av den typen, men de har en medioker öppning av Bundesliga i ryggen och var pressade att göra en bra match i Paris.

Det var de två lagens gemensamma nämnare som stod i skottgluggen.
Bayern München brukar vara osentimentala med sina tränare, men i den franska huvudstaden har Carlo Ancelotti en alldeles speciell plats. När han lämnade klubben för Real Madrid 2013 var det under ganska dramatiska former:

– Klubben tappade förtroende för mig och då tappade jag förtroende för den.

Älskades av fansen

Men supportrarna (och journalisterna) älskade italienaren och uppladdningen i den franska huvudstaden var en liten nostalgifest. Tidningar frossade i svunna tider, då fotbollsvärldens meste gentleman satt på PSG-bänken och i lokalradiostationen France Bleues omröstning svarade 72 procent av lyssnarna att de föredrog Ancelotti före nuvarande tränare Unai Emery.

Men det var spanjoren som ledde matchen, han lät PSG spela sitt effektiva kontringsspel mot Bayern Münchens mer etablerade men alldeles för trötta. När första halvlek hade blivit knappt en halvtimme gammal kom Kylian MBappé i ett löpläge, vällde fram på offensiv planhalva och behövde, några meter före straffområdet, bestämma vem han skulle passa. Till höger fanns Cavani i full karriär. Till vänster Neymar i något mer blygsamt läge. Det var ett politiskt beslut mer än något annat, eftersom MBappé försåg Edinson Cavani med noll bollar i helgens 0–0-match mot Montpellier, och knappast missat eftersnacket.

Order från högre ort?

Han slog ett stick till uruguayanen, som sköt ett inte helt oävet skott strax utanför bortre stolpen. Neymar applåderade inte försöket.

Men några minuter senare hade brassen inget val. Det var återigen Kylian MBappé, ljuvlig i kväll och redan PSG:s enskilt nyttigaste spelare, som stod för leveransen och den här gången bommade Cavani inte. 2–0 på ett välplacerat skott på förstatouch och PSG hade matchen under kontroll.

Att Neymar skulle få avsluta målskyttet var antagligen order från högre ort i paus. När MBappé krånglat sig förbi halva Bayern Münchens försvar i mitten av andra halvlek la han bollen framför Neymars fötter en dryg meter från mål och brassen dundrade in bollen på liv och död.

3–0. Rideau. Chapeau.