Landslagsspelarna: Han ska få Guldbollen

Väljer bort Zlatan: Har öppnats upp

avAndreas Käck, Johanna Frändén, Malin Wahlberg, Patrik Brenning

Foto: Janerik Henriksson/TT

Två avgörande landskamper och en VM-biljett i potten.

Men kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna kan också få en avgörande betydelse för vem som den 20 november kommer prisas som Sveriges bäste fotbollsspelare.

Får landslagsspelarna välja blir det också en ny tronföljare efter Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Sverige kliver in i de avgörande kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna är det inte bara en VM-biljett som hägrar. En fantastisk prestation skulle också kunna få avgörande betydelse för en enskild spelare i kampen om Sveriges finaste individuella fotbollsutmärkelse.

– De tar ju öppnats upp nu eftersom Zlatan varit skadad så stor del av året, säger mittfältaren Viktor Claesson om kampen om Aftonbladets Guldbollen.

Spelarna: Emil ska få den

Efter elva utmärkelser, varav tio på raken, är den skadade och nu landslagspensionerade Zlatan Ibrahimovic inte längre självskriven vinnare av priset. När Sportbladet frågar landslagsspelarna om vem de tycker ska få Guldbollen väljer en majoritet också bort Zlatan till förmån för RB Leipzigs assistkung Emil Forsberg.

– Jag tycker att Emil Forsberg ska få den eftersom han gjorde 22 assist förra säsongen, säger Albin Ekdal.

– Jag säger Emil, säger Robin Olsen.

– Han har gjort assistrekord i Bundesliga, det är imponerande och han har varit bra i både klubblag och landslag en längre tid, säger Marcus Berg som också lägger sin röst på Forsberg.

Avslöjande felsägning?

Emil Forsberg själv uttrycker sig diplomatiskt när frågan om Guldbollen kommer på tal men en felsägning avslöjar kanske ändå att även 25-åringen själv känner att han har vittring på priset.

Vem tycker du ska få Guldbollen, Emil?

– Det är inte upp till mig att bevisa... Bedöma det. Vi har många spelare som haft fantastiskt år så det är ingenting jag lägger fokus på. Jag fokuserar på min fotboll och sedan får de som avgör det välja ut den spelare de tycker.

En annan som inte räknar med priset – men som definitivt verkar sugen på det – är landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

– Emil ligger väl ganska bra till efter hans förra säsong. Han vann assistligan i tyska ligan förra året och har gjort det bra i landslaget. Han är en spännande offensiv spelare och juryn brukar gilla de offensiva spelarna.

Är det för få defensiva spelare som prisas?

– Nja, det låter jag vara osagt. Men han har varit duktig så han är väl en het kandidat.

Du vill inte nominera dig själv?

– Det låter jag andra göra i så fall, men jag är nöjd med min säsong i Krasnodar och här i landslaget. Men det finns en jury som tar ut det.

Vinnaren presenteras i samband med Fotbollsgalan den 20 november.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player