Landslagsspelarna: Han ska få Guldbollen

Väljer bort Zlatan: Har öppnats upp

Foto: Janerik Henriksson/TT
FOTBOLL

Två avgörande landskamper och en VM-biljett i potten.

Men kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna kan också få en avgörande betydelse för vem som den 20 november kommer prisas som Sveriges bäste fotbollsspelare.

Får landslagsspelarna välja blir det också en ny tronföljare efter Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Sverige kliver in i de avgörande kvalmatcherna mot Luxemburg och Nederländerna är det inte bara en VM-biljett som hägrar. En fantastisk prestation skulle också kunna få avgörande betydelse för en enskild spelare i kampen om Sveriges finaste individuella fotbollsutmärkelse.

– De tar ju öppnats upp nu eftersom Zlatan varit skadad så stor del av året, säger mittfältaren Viktor Claesson om kampen om Aftonbladets Guldbollen.

Spelarna: Emil ska få den

Efter elva utmärkelser, varav tio på raken, är den skadade och nu landslagspensionerade Zlatan Ibrahimovic inte längre självskriven vinnare av priset. När Sportbladet frågar landslagsspelarna om vem de tycker ska få Guldbollen väljer en majoritet också bort Zlatan till förmån för RB Leipzigs assistkung Emil Forsberg.

– Jag tycker att Emil Forsberg ska få den eftersom han gjorde 22 assist förra säsongen, säger Albin Ekdal.

– Jag säger Emil, säger Robin Olsen.

– Han har gjort assistrekord i Bundesliga, det är imponerande och han har varit bra i både klubblag och landslag en längre tid, säger Marcus Berg som också lägger sin röst på Forsberg.

FAKTA

Hetaste kandidaterna till priset:

Zlatan Ibrahimovic

36 år

Anfallare

Manchester United

Antal Guldbollar: 11

Titlar under den aktuella perioden: Europa League och engelska ligacupen.

Individuella utmärkelser under den aktuella perioden: Uttagen i årets lag i Europa League och utsedd till Europas tionde bästa spelare av Uefa.

Emil Forsberg

25 år

Mittfältare

RB Leipzig

Antal Guldbollar: 0

Titlar under den aktuella perioden: -

Individuella utmärkelser under den aktuella perioden: Vinnare av assistligan i Bundesliga och uttagen i årets lag i den tyska ligan.

Andreas Granqvist

32 år

Försvarare

FK Krasnodar

Antal Guldbollar: 0

Titlar under den aktuella perioden: -

Individuella utmärkelser under den aktuella perioden: -

Victor Nilsson Lindelöf

23 år

Försvarare

Manchester United

Antal Guldbollar: 0

Titlar under den aktuella perioden: Portugisiska ligan och portugisiska cupen.

Individuella utmärkelser under den aktuella perioden: Uttagen i Uefas lag bland de elva spelare som fick det största genombrottet under Champions League-spelet 2016.

Avslöjande felsägning?

Emil Forsberg själv uttrycker sig diplomatiskt när frågan om Guldbollen kommer på tal men en felsägning avslöjar kanske ändå att även 25-åringen själv känner att han har vittring på priset.

Vem tycker du ska få Guldbollen, Emil?

– Det är inte upp till mig att bevisa... Bedöma det. Vi har många spelare som haft fantastiskt år så det är ingenting jag lägger fokus på. Jag fokuserar på min fotboll och sedan får de som avgör det välja ut den spelare de tycker.

En annan som inte räknar med priset – men som definitivt verkar sugen på det – är landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

– Emil ligger väl ganska bra till efter hans förra säsong. Han vann assistligan i tyska ligan förra året och har gjort det bra i landslaget. Han är en spännande offensiv spelare och juryn brukar gilla de offensiva spelarna.

Är det för få defensiva spelare som prisas?

– Nja, det låter jag vara osagt. Men han har varit duktig så han är väl en het kandidat.

Du vill inte nominera dig själv?

– Det låter jag andra göra i så fall, men jag är nöjd med min säsong i Krasnodar och här i landslaget. Men det finns en jury som tar ut det.

Vinnaren presenteras i samband med Fotbollsgalan den 20 november.

Landslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:33
FAKTA

Jurymedlemmen Simon Bank reder ut förutsättningarna:

Måste vinnaren spela för det svenska landslaget?

– Nej. 1980 vann Rolf Zetterlund, som är den ende pristagaren som aldrig spelat för landslaget.

Vad står det egentligen i statuterna till Guldbollen?

– Det finns inget klart nedskrivet om statuter, däremot registrerade riktlinjer. Ur de ursprungliga tolkningarna/statuterna för Guldbollen går att läsa att: "Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet". Här gäller det inte premiering av en spelare efter någon särskild match utan efter en hel säsongs insatser, och i bestämmelserna för priset trycks det särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas.

Den som "…med skickligt och föredömligt spel främst bidragit till sitt lags framgångar och hedrat sin klubb och sitt land."

På senare år har vi också fattat beslut om ytterligare riktlinjer:

1. Det är perioden mellan jurymötena som räknas som kvalificerande, för att undvika en "blind period" i november-december.

2. Tidigare guldbollsutdelningar ska inte påverka alls. Huruvida en spelare vunnit en eller flera guldbollar ska inte ha någon inverkan på nuvarande periods bedömning.

FAKTA

Landslagets val – vem tycker du ska få Guldbollen?

Albin Ekdal:

– Jag tycker att Emil Forsberg ska få den eftersom han gjorde 22 assist förra säsongen.

Robin Olsen:

– Emil Forsberg gjorde det fantastiskt med Leipzig förra säsongen och sen är ju Zlatan som alltid fantastisk. Men han har varit lite skadad så jag säger Emil. Han har visat vad han kan, började i Bundesliga 2 och var en stor faktor till att de gick upp i Bundesliga. Att sedan redan första året sluta tvåa i ligan där han dessutom vinner assistligan och gör hur mycket poäng som helst känns det som. Så han har visat vad han kan.

Marcus Berg:

– Om man räknar till dem som är med i landslaget nu tycker jag att det är ”Foppa” som har gjort det otroligt bra. Han har gjort assistrekord i Bundesliga, det är imponerande och han har varit bra i både klubblag och landslag en längre tid.

Isaac Kiese Thelin:

– Jag kör på Zlatan. Han får ta sin, vad det nu är, 20:e..? Jag tycker personligen att han är bäst i Sverige.

Jakob Johansson:

– Jag är glad att jag inte behöver ta sådana beslut. Jag vet faktiskt inte. Jag vågar inte ge mig ut på hal is.

Viktor Claesson:

– Det är nog tufft i juryn. Jag vill inte ta parti, då slår de väl ner mig här i omklädningsrummet om jag säger någon annan. Så jag passar på den. Jag hoppar den.

Emil Forsberg:

– Det är inte upp till mig att bevisa... Bedöma det. Vi har många spelare som haft fantastiskt år så det är ingenting jag lägger fokus på. Jag fokuserar på min fotboll och sedan får de som avgör det välja ut den spelare de tycker.

Sebastian Larsson:

– Jag har inte tänkt på det alls. Det har omedvetet legat där att det priset är abonnerat. Det skulle inte förvåna mig om det är det igen. Annars vet jag inte riktigt, men Emil har ju varit duktig i klubblaget och framträdande i landslaget.

Kristoffer Nordfeldt:

– Jag tror Zlatan får den i år igen.

Ludwig Augustinsson:

– Den är svår. Zlatan hade en bra period några månader, men sedan har han varit skadad. ”Foppa” är väl väldigt aktuell, med sin säsong och så många assist som han gjorde så ska ju han definitivt vara en kandidat till det. Så jag säger Forsberg.

Ola Toivonen:

– Jag tycker man kan räkna Zlatan, fram tills han blev skadad. Men om det ska vara en landslagsspelare tycker jag kanske Victor (Nilsson Lindelöf).

Karl-Johan Johnsson:

– Jag tror i så fall Emil Forsberg. Han kan vara en het kandidat. Han har gjort det bra i klubblaget och även landslaget. Man ser när han är på planen att han kan göra mycket som avgör matcher och det tycker jag man sett i största delen av hans matcher i landslaget. Jag ser inte så många av hans klubblagsmatcher men man ser ju på livescore att han ligger bakom många mål. Så det priset kan han vara värd.

Martin Olsson:

– Zlatan har gjort det bra, Emil gjorde det riktigt bra förra säsongen och har gjort det bra i landslaget. Hade han fått det hade det inte förvånat mig. Han har gjort det riktigt bra.

Andreas Granqvist:

– Emil ligger väl ganska bra till efter hans förra säsong. Han vann assistligan i tyska ligan förra året och har gjort det bra i landslaget. Han är en spännande offensiv spelare och juryn brukar gilla de offensiva spelarna.

Svenskarna med flest herrlandskamper 00:28

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player