Polisens besked: ”Alla är filmade”

Fullt slagsmål utbröt på läktaren efter gårdagens fotbollsderby mellan AIK och Hammarby och senare på kvällen omhändertogs 97 personer i Årsta sedan en ny våldsam konfrontation utbrutit.

Nu meddelar polisen att samtliga som omhändertogs är filmade och identifierade.

– Fängelse finns på straffskalan, säger polisens pressekreterare Ola Österling till SVT.

Det var kort efter slutsignal i söndagens 08-derby mellan AIK och Hammarby som ett fullskaligt slagsmål utbröt på läktaren.

Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman var på plats på Friends Arena och beskriver händelserna som ”det värsta jag sett på flera år”.

– Det var illa, säger Fredman, som haft titeln säkerhetschef hos SVFF sedan 2016, till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Det är väldigt ovanligt att vi ser sådant här inom svensk fotboll. Men i går visades verkligen vad som kan hända och vilken dynamit som finns i supporterkulturen ibland.

PLUS: Bank: Det är bottenlöst sorgligt


Fångats på film

Senare under söndagskvällen omhändertogs 97 personer i Årsta sedan en ny våldsam konfrontation utbrutit.

Polisens pressekreterare Ola Österling säger till SVT att samtliga som omhändertogs är filmade och identifierade och att man redan börjat jämföra bilder från Årsta med bilder från Friends Arena.

– Vi är positiva till att många kommer identifieras och kallas på förhör under veckan, säger Österling.

– För de som identifieras och har varit deltagare i våldsamma upplopp finns fängelse på straffskalan. Det kan också bli fråga om arrangörsavstängning eller tillträdesförbud, säger Österling.

Noa kopplas in

I morgon väntas rapporten med matchdelegatens iaktagelser vara klar och när bevismaterialet är insamlat går Nationella operativa avdelningen (Noa), som ansvarar för idrottsrelaterad brottslighet, in och hjälper till att tolka lagen för eventuella rättsliga påföljder.

Förutom individerna riskerar även båda klubbarna att straffas.

– Men det är på de hundratalet individer som valde att förstöra som ansvaret ska läggas på i första hand, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.