Klart: Jonna Andersson förstärker Hammarby

Jonna Andersson är klar för Hammarby.

29-åringen ansluter från engelska Chelsea i sommar – att stanna i kaosklubben var inget alternativ.

– Det som sker är inte optimalt för en klubb, säger hon om Chelseas situation.

Följ ämnen i artikeln

Jonna Anderssons nuvarande avtal med Chelsea går ut i sommar. Efter att klubbens ryske ägare, Roman Abramovitj, fått alla sina tillgångar frysta får den engelska klubben varken köpa eller sälja spelare och inte heller förhandla om nya kontrakt.

Jonna Andersson bekräftar efter landslagets träning i Göteborg under tisdagen att det inte fanns några planer på att förlänga.

– Vi hade aldrig några konkreta diskussioner om förlängning, säger hon och fortsätter:

– I nuläget får de inte göra det, sen är det klart att det hade kunnat vara en annan situation längre fram när de har klart med ägare. Men det har varit till och från med speltid och jag känner att speltid är otroligt viktigt. När jag fick mindre speltid kollade jag andra möjligheter, säger hon.

Hon medger att klubbens situation är svår.

– Det är inte optimalt i en klubb att det som sker sker. Men för oss har det ändå varit väldigt tydligt att vi ska göra det vi gör. Vi ska träna, vi ska spela, vinna titlar och så vet vi att klubben gör det bästa för att hitta en ägare. 

Hur ser du på att Chelseas tidigare ägare Roman Abramovitj, som är så stark förknippad med klubben, finns mitt i fredsförhandlingar i det krig som pågår?

– Det är såklart svårt och det är inget som jag vill kommentera. Jag är bara glad för att vi har kunnat fortsätta träna och spela, säger Jonna Andersson.

Nu har den svenska landslagsbacken skrivit på ett avtal med Hammarby som sträcker sig över säsongen 2024. 29-åringen tillbringar våren i Chelsea och ansluter till Bajen i sommar.

”En profilrekrytering och klasspelare”

Jonna Andersson lämnade Sverige och Linköpings FC efter säsongen 2017 för Chelsea. Där har hon varit med och vunnit den engelska högstaligan, WSL, tre gånger och är nu på väg mot en fjärde ligaseger. På vänsterbackens meritslita finns även 67 A-landskamper.

– Vi är såklart väldigt glada över att Jonna ansluter till oss i sommar. Det är en profilrekrytering och en klasspelare med starka landslagsmeriter som varit ordinarie i Chelsea större delen av sin tid där, säger Hammarbys sportchef Johan Lager.

Den här säsongen har Jonna Andersson spelat i 16 av Chelseas 18 ligamatcher – men endast noterats för nio starter.

Hammarby slutade i fjol sjua i damallsvenskan. Den här säsongen har Bajen inlett tungt med två raka förluster.

Kontraktet sträcker sig till 2024.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.