Avslöjar: ÖFK:s miss – kan ha gått miste om jättebelopp

Här är missen som kan ha gjort så att Östersunds FK gått miste om ett jättebelopp.

Enligt Sportbladets uppgifter har klubben i flera fall från förra året missat att anmäla långtidsskadade spelare till Försäkringskassan.

– Det har varit struligt med den delen och det är något som jag håller på att gå igenom nu, säger nytillträdde fotbollschefen Stefan Lundin.

Östersunds FK åkte ur allsvenskan förra året och har inlett årets superetta med en förlust mot Skövde AIK och en oavgjord match mot Västerås SK. Det är ingen hemlighet att ÖFK hade dålig ekonomi när de låg i allsvenskan och när klubben åkte ner till Superettan har det varit rejäl omsättning i spelartruppen med bland annat 15 nya spelare och 14 spelare som lämnat.

Missat att anmäla

Men inte nog med det. Nu har det uppdagats att Östersund kan ha gått miste om jättebelopp i form av uteblivna betalningar från Försäkringskassan, enligt Sportbladets uppgifter. Det handlar om att ÖFK i flera fall från förra året glömt att anmäla långtidsskadade spelare till Försäkringskassan och därmed fått betala 100 procent av spelarens lön. Att en klubb missar att anmäla långtidsskadade spelare till Försäkringskassan är extremt ovanligt eftersom Försäkringskassan går in och tar större delen av lönen upp till en viss summa. Resterande del täcks också av kollektivavtalsförsäkringen. Därmed kan det handla om väldigt stora belopp som en klubb går miste om, om man inte anmäler spelaren till Försäkringskassan och därmed inte heller få ta del av kollektivavtalsförsäkringen.

Var inte anställd förra säsongen

Nytillträdde klubbchefen Stefan Lundin, som började sin tjänst i december och inte var anställd under förra säsongen, sitter just nu och försöker gå igenom hur mycket pengar det kan röra sig om och hur ÖFK ska få tillbaka en del av pengarna. Samtidigt är det inte uteslutet att det kan röra sig om fall längre tillbaka i tiden än bara förra säsongen.

– Det har varit struligt med den delen tidigare, helt klart. Jag håller på att titta på det just nu och som det ser ut har det varit lite från fall till fall. I vissa fall har det funkat och i andra inte, säger fotbollschefen Stefan Lundin.

Har klubben inte haft rutiner för sånt här tidigare eller varför har det blivit så här?

–Jag kan faktiskt inte svara på vad det berott på att det varit så här tidigare. Men det har väl inte fungerat helt enkelt. Jag håller på och försöker titta på det här just nu och man kan väl säga att det är rätt besvärligt. I vissa fall har det lämnats läkarintyg men spelaren själv har inte ansökt om sjukpenning. Och vissa fall har spelaren själv inte ansökt om sjukpenning.

–Samtidigt finns det fall där det fungerat. Jag har hittills rett upp tre fall från förra året och fått tillbaka lite pengar. Men sedan ska det regleras med spelaren också.

– Det är tråkigt att det blivit så här och det är inte sånt här man velat hålla på med främst.

”Tittar på det just nu”

Lundin har ännu inte exakt koll på hur mycket pengar det rör sig om som ÖFK gått miste om.

– Jag vet inte exakt. Jag håller på och försöker titta på det just nu. Jag har bara kollat på det som var förra året och inte tittat om det är något längre tillbaka i tiden.

Enligt våra uppgifter kan ÖFK gått miste om miljonbelopp, vad kan du säga om det?

– Inte miljonbelopp kanske, om det bara är från förra året. Sedan kan jag inte svara på om det finns fall längre tillbaka i tiden.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN