Drömmål från halva planen av Eveliina Summanen

Kristianstadsmittfältaren Eveliina Summanen gav det ett försök från halva planen.

Ett osannolikt långskott senare hade hon gjort en kandidat till årets mål.

– Jag får ge cred till ”Beta” som sa i halvtid att jag borde testa, säger finländskan till Sportbladet efter storsegern borta mot Djurgården.

Ni kanske minns vad som hände när Djurgården och Kristianstad möttes på Stockholms Stadion förra säsongen?

Djurgårdsbacken Fanny Lång drog en frispark, från minst sagt lång distans, rakt i krysset. Ett mål som i slutändan fick priset för årets mål i damallsvenskan.

När lagen möttes i just huvudstaden igen så var det åter dags för ett galet distansmål – fast denna gång från orangeklädd bortaspelare.

Såg inte bollen gå in

Vid ställningen 0–2, med en knapp timme spelad, såg Eveliina Summanen att Djurgårdsmålvakten Kelsey Daugherty stod en bit ut från sitt mål.

Ett osannolikt och optimistiskt långskott senare, ungefär från mittcirkeln, stod det 0–3 och en förvånad Summanen överröstes av lika överlyckliga lagkamrater.

– Jag får ge cred till ”Beta” (Elisabet Gunnarsdottir, tränare) som sa i halvtid att jag borde testa om jag får läget eftersom deras målvakt ofta är långt ute. Skönt att göra första målet för säsongen, säger Summanen till Sportbladet efter matchen.

Hur var känslan när du ser bollen segla in i nät?

– Jag såg faktiskt inte bollen gå in för jag hade solen i ögonen. Men jag fattade när lagkamraterna var glada, haha.

Efter matchen fick hon se hur bollen faktiskt gick in via tv-repris.

Är det en kandidat till årets mål?

– Jag vet inte, jag bryr mig inte, haha. Det var ett fint mål.

”Vi hade skotträning”

Lagkamraten Therese Sessy Åsland fick se bollen gå in i realtid. Och detta gällde inte bara Summanens kanonavslut. För både Anna Welins 0–1 och Jutta Rantalas slutresultatdefinerande 1–4-mål gick att kategorisera som drömmål från distans.

– Vi hade skotträning dagen innan match, det var kanske lösningen, säger Åsland med ett skratt.

– Det är fantastiskt. Vi har pratat mycket om att målvakten ofta står högt och att man ska ta chansen om man får den. Det var gött med fyra mål men det var en konstig match. Mycket fram och tillbaka. Sen var ju planen en sandlåda...

Storsegern innebär att Kristianstad kliver upp på samma poäng som nuvarande tabelltrean Eskilstuna – med andra ord lever hoppet om Champions League-platsen i allra högsta grad.

– Nu lägger vi pressen på Eskilstuna, säger Åsland.

”Riktigt jävla segt”

Desto deppigare var det, av förklarliga skäl, i Djurgården, som för dagen påhejades av hela deras knatteverksamhet från läktarplats (livlig stämning, med andra ord).

– Jag kollar siffrorna och tänker att det är en match som inte hänt. Det är jättekonstigt och riktigt jävla segt, säger Fanny Lång, efter att ha fått se både ett och två långskott ställa hennes lagkamrat Daugherty under matchens gång.

– I första halvlek har vi solen i ögonen. Det låter löjligt att säga men Kelsey blir helt ställd på 0–1 också. Det är mycket marginaler som ställer till det för oss i dag.

Åtminstone kan Fanny Lång trösta sig med att hennes frispark från i fjol alltjämt övertrumfar lördagens drömmål – i alla fall enligt egen utsago.

– Ja, ja. Nästan så det borde bli nominerat till årets mål igen, säger Lång med glimten i ögat.

Eveliina Summanen.
Eveliina Summanen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.