Fotboll

Kritiken efter skandalbilderna: ”Kommer inte gå obemärkt förbi”

Av: 

Samuel Abrahamsson

FOTBOLL

Demokratiska republiken Kongo ska kvala till U20-VM för damer.

Men på sociala medier sprids nu bilder på när spelarna tvingats träna på en lerväg och sova utomhus.

”Detta kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att Fifa inte heller vill se liknande händelser igen!”, skriver Caroline Jönsson i spelarfacket Fifpros styrelse till Sportbladet.

Jonas Baer-Hoffman, generalsekreterare i det internationella spelarfacket Fifpro, har delgett en riktig skandalfilm på sociala medier.

Demokratiska republiken Kongos damer håller på att kvala till U-20. Men förutsättningarna verkar vara minst sagt dåliga inför en av VM-kvalmatcherna.

I filmen syns nämligen spelarna sova ute på gatan efter att landets fotbollsförbund inte betalat för hotellet i Kameruns huvudstad Yaoundé.

Tränar på lerväg

I en annan film syns bilder dessutom på när laget tvingas träna på en lerväg i hemlandet efter att förbundet inte bokat någon riktig träningsplan.

En som reagerat kraftigt mot bilderna är den tidigare landslagsmålvakten Caroline Jönsson som numera sitter i styrelsen för Fifpro spelarfack.

”Otroligt och jag tror inte att Fifa eller CAF (den afrikanska fotbollskonfederationen) vill se detta någonsin igen”, skrev hon på Twitter. I ett sms utvecklar hon för Sportbladet:

”Vårt förslag har hela tiden varit, för att driva både herr, dam och ungdomsfotbollen framåt; genom minimum standard kriterier för villkor (plan, boende, mat, resor, kring personal med mera) när du representerar ett landslag”, skriver Jönsson och fortsätter:

Förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson.

20 skandaler som skakat idrotten

”Kommer inte gå obemärkt förbi”

”Men för att något sådant ska funka måste det ju också finnas någon som kan lyfta när det inte funkar och någon spelarna känner sig trygga med och där kommer också vår roll in som (nationella och internationellt FIFPRO) fack. Vi både driver utvecklingen framåt samt kan säga ifrån när villkoren är horribla! Detta kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att FIFA inte heller vill se liknande händelser igen!”

”Dock är det positivt att det börjar synas så förbund och klubbar inte längre kan verka under radarn (speciellt i damfotbollen och ungdomsfotbollen)”, avslutar Jönsson.

Även Hedvig Lindahl har reagerat på bilderna och landslagsmålvakten har twittrat en arg emoji.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Toivonen: Vi måste vinna guld igen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll