Slutar efter hatet: ”Så jävla ledsen”

Inga fler landskamper för supporterprofilen Sara Eskilsson

Supporterprofilen Sara Eskilsson, 32, har blivit utsatt för en hatstorm.

Nu väljer hon att sluta gå på landslagets matcher.

– Det har gått för långt, säger hon till Sportbladet.

Under fotbolls-EM i somras uppmärksammades att den kända supporterprofilen Robin Scherdin, mer känd som ”Kannan”, blivit utsatt för hat och hot.

Det är han inte ensam om.

I ett inlägg på Instagram vittnar nu Sara Eskilsson om samma sak.

”Det gör ont i mig att läsa allt ni skriver. Så från och med nu så kommer ni inte mer behöva se mitt ’fula målade ansikte i tv-rutan’”, skriver hon i inlägget.

Det hon och Robin Scherdin har gemensamt är att de är två av evenemangsarrangören Gula Väggens största profiler och ansikten utåt. I flera års tid har de gått på landskamperna i full utstyrsel; Robin med en guldfärgad vattenkana på huvudet och Sara med målat ansikte och keps.

– Folk stör sig på det och skriver att man är ful och äcklig, säger hon.

”Handlar inte om pengar”

På senare tid har en spricka uppstått mellan Gula Väggen och supporterföreningen Camp Sweden.

Sara Eskilsson.
Sara Eskilsson.

Camp Sweden är en ideell supporterförening som funnits sedan 2004, medan Gula Väggen grundades 2017 som ett kommersiellt drivet företag.

– I grund och botten går vi ju på matcherna i samma syfte, för att stötta laget, njuta av gemenskapen och ha kul tillsammans. Men nu har glädjen försvunnit. Folk menar att vi, Gula Väggen, bara gör det här för pengar, men det stämmer verkligen inte. Jag har gått på landslagets matcher både i fotboll och handboll i tio års tid och det har aldrig handlat om pengar. Jag får liksom inte betalt för det här om folk tror det, säger Sara.

Kritiken hon får handlar ofta om att hennes utstyrsel sticker ut, att det helmålade ansiktet skulle vara en tillgjord grej i kommersiellt syfte för Gula Väggens räkning.

– Så är det verkligen inte. Jag började måla ansiktet på VM i Ryssland för att jag inte ville hamna i tidningen som ”svensk, blond supporter”. Då gick jag ”all in”, målade ansiktet och tog på mig en keps och sedan har jag fortsatt med det, säger hon.

”Gjort mitt nu”

På Instagram skriver hon:

”Ni får tycka vad ni vill men SNÄLLA SLUTA SKRIVA mer nu. Jag har fått extremt mycket skit de senaste timmarna. Att jag är falsk, äcklig, saker ni vill göra med mig, att jag är töntig och ful i min keps (jag har inte den kepsen för att jag tror att jag är snygg i den). Att jag inte har något hjärta, att jag gör detta för pengar?! Blir så jävla ledsen!”

Nu har hon bestämt sig.

Det blir inga fler landskamper.

– Jag har gjort mitt nu. När glädjen och gemenskapen försvinner så är det inte roligt längre. Jag trodde inte att jag skulle ta så här illa upp, men det är verkligen inte kul att läsa allt som skrivs.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.