”Jag kommer känna det långt in i själen”

Nilla Fischer berättar sanningen om tårarna

LINKÖPING. När domaren blåste av VM-kvalmatchen mot Slovakien i december brast Nilla Fischer ut i gråt.

Nu berättar hon sanningen om tårarna och valet att tacka nej till EM.

– Jag kommer känna det långt in i själen, säger hon.

Nilla Fischer landslagsdebuterade i en förlustmatch mot Norge. 2001.

Sen dess har det blivit 189 landskamper för den rutinerade mittbacken.

Så när domaren blåste av VM-kvalmatchen mot Slovakien i höstas och tv-bilderna zoomade in en gråtandes Nilla Fischer var det många som undrade vad det var som hade hänt.

– Det vill jag inte säga då så klart men det var att jag visste liksom inte om det var min sista landskamp eller inte, säger hon och fortsätter:

– Det var det som kom över mig tror jag. Hela den bilden. Landslaget har varit en stor del av mitt liv och fotbollen betyder så extremt mycket för mig. Så det var något som kom över mig bara när slutsignalen gick.

Trots det valde Nilla Fischer att tacka nej till sommarens fotbolls-EM.

– Det är dumt och säga att det var ett lätt beslut i slutändan för det var det inte. Det är alltid tufft att missa möjligheten till ett mästerskap men jag har ändå landat i att det är så det är så jag får njuta när de tar guldet i sommar. 

Fischer, som även tackade nej till OS då frun Mika väntade parets andra barn, menar att det främst är två anledningar som ligger bakom beslutet att stanna hemma i sommar.

Nilla Fischer
Nilla Fischer

– Jag har bara en dag med båda barnen hemma men det är inte lätt. Det är ingen återhämtningsdag och då både för min egen skull att vara utan dem två i allt från tre till fem veckor och sen även lägga det ansvaret på Mika. Det känns inte rätt.

Hur kommer det bli att följa ännu ett mästerskap på tv?

– Det ska bli fantastiskt kul men jag inser också att det kommer vara jobbigt att kolla. Jag tror att det återigen kommer vara lite så här overklighetskänsla i början sen är det lite beroende på hur långt de går. Går vi hela vägen till final och har möjlighet att ta guldet och tar det då vet jag att jag kommer vara extremt, extremt glad och stolt över att vi tar det, säger hon innan hon erkänner:

– Men jag vet också att jag är inte mer än människa så jag kommer känna det långt in i själen. Jag vet inte vad det kommer vara. Om det kommer vara ledsamhet eller liksom tänk om, att inte själv får vara med och vinna ett guld med landslaget. Men det är så det är.

Den 37-åriga mittbacken tycker att förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande Magnus Wikman har varit väldigt lyhörda i dialogen. Något som också har gjort det enklare.

– Ja, definitivt. Det har det gjort. Det här är inte första gången vi har en dialog om att vara eller icke vara med. Man behöver inte ha barn för att ha förståelse för det tror jag inte men han har haft en väldigt förståelse för att det finns annat än fotbollen, säger Fischer.

Förbundskapten Peter Gerhardsson påpekar ofta själv att varje trupp som tas ut enbart är för matcherna som gäller just den samlingen. Han blickar inte längre fram än så.

– Jag tycker de ser personen på ett annat sätt än vad jag tidigare har upplevt. Det gäller så klart att prestera på planen men det är verkligen accepterat att om det är något med träningen eller familjen så kom en dag senare eller kanske inte alls komma det lägret. Och en konversation om annat än bara fotbollen, säger Fischer.

Nilla Fischer i tårar tillsammans med Hedvig Lindahl.
Nilla Fischer i tårar tillsammans med Hedvig Lindahl.

Fischer hoppas därför att hennes nej tack till sommarens EM inte innebär att landslagskarriären är över.

Och efter upplevelsen mot Slovakien i Malmö så känner 37-åringen att hon själv vill veta att det är sista gången hon drar på sig tröjan innan hon drar den över huvudet.

– Det perfekta slutet hade så klart varit att vinna ett guld i ett mästerskap. Men definitivt att jag vill planera det på något sätt. Jag vet inte varför jag vill det men i mitt huvud känns det lättare nästan att inför en landskamp eller ett läger veta att det här är det sista än att sen åka hem och bara by the way nu blir det inte mer, säger hon och lägger till:

– Men jag måste också vara tillräckligt bra för att bli uttagen.

Kontraktet med Linköping sträcker sig över den här säsongen. Om det blir någon fortsättning har inte Fischer funderat på än.

– På riktigt så tänker jag nästan bara en vecka i taget. Det är det här året ut sen kommer det tas nya beslut i höst. Men nu har jag det här året. Det är det jag fokuserar på. Det är mycket att få ihop och jag är inte purung. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.