Mordanklagade prinsen vill köpa Newcastle United

Mohammad Bin Salman
Mohammad Bin Salman

Affären kollapsade förra året – men nu är den saudiske kronprinsen tillbaka.

Mohammad Bin Salman ligger bakom den investeringsfond som enligt brittiska medier är väldigt nära att köpa Newcastle United.

Prinsens inblandning i affären har varit starkt kritiserad, bland annat på grund av mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.

Newcastle Uniteds ägare Mike Ashley har länge varit mer än sugen på att sälja sin Premier League-klubb. Han har vänt sig till flera olika köpsugna miljardärer – men den som fastnat mest är den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman.

36-åringen var tillsammans med den brittiska investeraren Amanda Staveley inbland i en affär som kollapsade 2020. Men nu är han tillbaka.

Brittiska medier rapporterar att en affär är väldigt nära att gå i hamn.

Överkom stora problemet

Den ursprungliga affären gick inte i hamn på grund av en saudisk konflikt med det qatariska tv-bolaget beIN Sports.

Tv-bolaget äger sändningsrättigheterna till Premier League i hela mellanöstern, men man har anklagat saudisk statstelevision för att olagligt visa matcher på nationell tv.

beIN Sports kontaktade Premier League, som stoppade affären. Men nu är en deal mellan saudiska regeringen och tv-bolaget i hamn.

Därmed är diskussionerna mellan Newcastles ägare Mike Ashley och medlaren Amanda Staveley igång igen.

Anklagas för journalistmord

Staveley har fungerat som medlare i affären åt den riktige köparen i affären, Public Investment Fund of Saudi Arabia. Investeringsfonden styrs av landets kronprins, Mohammad Bin Salman. Men prinsens eventuella köp av Newcastle har mötts av stor kritik från flera håll.

2018 mördades den saudiske The Times-journalisten Jamal Khashoggi på den saudiske ambassaden i Istanbul. Övervakningskameror visade när Khashoggi klev in på ambassaden 2 oktober och aldrig kom ut.

Styckmordet på journalisten har spårats till Bin Salman, som enligt flera underrättelserapporter ska ha godkänt mordet på Khashoggi.

Kopplingen mellan prinsen och Newcastle har kritiserats av såväl andra Premier League-klubbar och Amnesty.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.