Fotboll

Fotbollsspelare i tyst protest mot sexövergrepp

Av: 

TT

Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.
Spelarna i Washington Spirit och Gotham FC samlades i en tyst protest.

FOTBOLL

Sex minuter in i matchen mellan Gotham FC och Washington Spirit i NWSL, damernas högsta fotbollsliga i USA, avbröts spelet.

”Spelarna går samman i solidaritet i mittcirkeln i en minut för att hedra de sex år som det tog för Mana (Shim), Sinead (Farrelly) och alla de som kämpade för att bli hörda allt för länge”, heter det i ett uttalande från spelarfacket.

En liknande protest genomfördes när North Carolina Courage mötte Racing Louisville och i matchen Portland Thorns–Houston Dash under natten mot torsdagen.

Nattens matcher var de första i NSWL sedan spelet pausades i helgen på grund av den skandal som briserade i förra veckan, och som spelarnas tysta protest handlade om.

Sportsajten The Athletic publicerade i torsdags uppgifter om toppklubben North Carolina Courages tränare Paul Riley. Han anklagas för flera fall av sexuella övergrepp i flera klubbar under det senaste årtiondet.

Ett antal spelare har kommit med detaljerade skildringar om hur övergreppen begåtts. Bland annat har både Sinead Farrelly och Meleana ”Mana” Shim, berätta om hur de redan 2015 anmälde Riley när han var deras tränare i Portland Thorns. Men att ingenting hände.

Den engelske tränare nekar till anklagelserna. Men Riley fick sparken av North Carolina när uppgifterna kom fram och ligachefen Lisa Baird har också tvingats bort.

Dessutom har internationella fotbollsförbundet Fifa har dragit i gång en utredning.

Inför nattens inledande matcher gick spelarfacket ut med ett uttalande: ”I kväll återtar vi vår plats på planen, för vi kommer inte att låta vår glädje tas ifrån oss. Men det här är inte 'business as usual'”.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om att det var säsongspremiär. Rätt är att det var de första matcherna sedan uppehållet orsakat av skandalen.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Sexuella övergrepp