Asllani kritisk mot svensk fotboll: ”Mycket måste förändras”

BRATISLAVA. De europeiska storklubbarna växlar upp.

När jättarna satsar på damfotbollen blir Kosovare Asllani, 32, orolig för svensk klubbfotboll.

– Det är mycket som måste förändras för just nu är fakta att Sverige ligger efter tyvärr, säger hon.

Om tre veckor sparkar det historiska första gruppspelet i Champions League någonsin på damsidan igång. Med där finns det bara ett svenskt klubblag – BK Häcken.

Något som får landslagsstjärnan Kosovare Asllani, till vardags i Real Madrid, att reagera.

– Jag tycker det är viktigt att man ger stöttning till klubbarna och att man får in ännu mer resurser. Svensk fotboll, det är så mycket som måste förändras om man ska hänga med, säger hon.

Den första åtgärden som måste till enligt 32-åringen är att lägga om säsongen och spela höst/vår istället för vår/höst som nu.

– För det första om man går in i Champions League och inte ens är i säsong i svensk fotboll. Jag menar bara där hamnar man efter. Oavsett om det är snö, jag menar då får man investera på ett annat sätt men byta säsongen så att man hamnar i takt med andra europeiska klubblag och ta det därifrån. 

”Måste se till att kvaliteten finns där”

Inför VM 2019 spelade Asllani i damallsvenskan och Linköpings FC. Redan då var hon kritisk till utvecklingen av ligan. Hon menade att marknadsföringen var för dålig, att man inte tog till vara på stjärnorna som fanns i serien och bara såg på när alla andra gasar förbi.

Så här två år senare, när hon står i ett soligt Bratislava i klädd den svenska landslagsuniformen, står hon fast vid kritiken.

– Det finns otroligt mycket som måste utvecklas. Klubbarna måste ha råd att ha större trupper. Jag tycker det är positivt att man får in fler lag så att det blir fler matcher. Samtidigt så måste man se till så att kvaliteten är där också.

Tycker du att förbundet ska gå in och stötta?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker alltid man ska stötta alla klubbar ännu mer. Även från förbundet men också ännu fler sponsorer som kommer in.

Vill se mer från svenska herrklubbar

Asllani sätter inte bara press på förbundet och sponsorerna. Hon menar att de klubbarna som är stora på herrsidan borde ta ett större ansvar.

– Att folk går på matcherna och stöttar sina lag. Att man skapar en kultur att går man på AIK, Bajen eller Djurgårdens herrar då ska man gå på damernas också. I Real Madrid, våra fans, vi har brutala hardcore-klubbfans. Man är inte fans bara för herrarna man är fans för hela klubben och då måste man ge den stöttningen på båda fronterna. Det tycker jag klubbarna kan vara bättre på och att även herrklubbarna hjälper till att driva sin damklubbar ännu mer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.