”Ska inte komma in och uppfinna hjulet”

SUNDSVALL. Per Karlsson kastades in i hetluften efter att AIK fått en skada på Mikael Lustig och Alexander Milosevics var avstängd.

Då såg trotjänaren till så att AIK höll tätt bakåt och kunde ta säsongens första bortaseger.

– Jag känner mig trygg i min roll nu. Jag ska inte komma in och uppfinna hjulet, säger han.

36-årige trotjänaren Per Karlsson är numera en backupspelare för AIK. En roll som han trivs med och har accepterat. När Alexander Milosevic var avstängd och Mikael Lustig inte åkte med till matchen mot Sundsvall på grund av en lättare skada, fick ”Pertan” chansen från start. Och det blev en 2–0-seger och första bortavinsten för säsongen för AIK.

– Det känns skönt. Vi var tydliga med att vi skulle spela lite rakare än vi gjort tidigare och efter att det gått lite trögt i början av matchen tar vi över mer och mer. Vi där bak fick hålla ett lite extra öga på Pontus Engblom, men annars har vi kontroll på det.

- En stabil seger, säger han.

Hur ser du på rollen du har i laget nu?

– Idag ersatte jag väl både Lustig och Milosevic, säger Karlsson med ett skratt.

Han fortsätter:

– Jag skulle komma in och spela enkelt. Inte uppfinna hjulet. Utan komma in och göra det som tränaren ville att jag skulle göra. Göra det han ville få ut av en spelare som inte spelar från start så ofta.

Beskriv hur det är att ha den rollen. Vad är viktigast att tänka på när du väl startar?

– Jag har ju haft förmånen att få vara med i den absoluta hetluften och vara en startspelare länge i AIK. Det är något jag saknar. Klart det är annorlunda nu, men jag vet om att jag är 36 och jag tycker det funkat bra när jag väl hoppat in både i cupen och på försäsongen.

– Jag känner ett lugn i min roll. Jag ska komma in och spela enkelt, inte komma in och bevisa mig. Jag ska tänka tvärtom, att jag ska ta det lugnt och vara stabil.

Per Karlsson ersatte Nicolas Stefanelli i derbyt förra veckan.
Per Karlsson ersatte Nicolas Stefanelli i derbyt förra veckan.

Hur ser du på starten av allsvenskan som ni fått?

– Vi har fått kämpa med tre 1–0-vinster och då kan det dyka upp något mål som gör att man tappar. Att vi gör 2–0 är lite förlösande tycker jag. Men vi är på gång nu och det känns bra med ytterligare en vinst och en hållen nolla.

Vad är din bild av IFK Göteborg som ni har i nästa match?

– Jag har faktiskt inte sett dem så mycket i år. Men jag ska sätta mig och se dem nu i veckan. Scouta dem. Det får man göra även om man inte alltid spelar från start. Sen får man anamma det som supportrarna känner, att det är en toppmatch. Ett rivalmöte.

Du har fått en egen ramsa av supportrarna. Den gick varm här nu under och efter matchen, hur ser du på den?

– Den är fantastisk. Trots att jag bara gör fem minuter ibland så hör man den. Jag tar åt mig mer när jag hör den nu än vad jag gjorde tidigare. Det är fint och man blir stolt.

– Jag har en son som börjar bli äldre nu också. Han är sex år nu och börjar förstå mer och mer. Han hör ju vad de sjunger om pappa. Så då blir man stolt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.