Ljusskygge mannen får 20 av miljonerna

”Avlöna de som har hjälpt oss att göra något som är extraordinärt”

FOTBOLL

Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund slog nytt svenskt försäljningsrekord.

Men AIK får inte alla miljoner.

Enligt Fotbollskanalen går 17–21 av de 85 miljonerna till ljusskygge agenten Vlado Lemic.

Foto: Moritz Leihkamm/Bild.de
Agenten Vlado Lemic utanför Dortmunds huvudkontor.

AIK:s sportchef Björn Wesström har tidigare berättat om Vlado Lemics del i AIK:s försäljning av Alexander Isak.

– Det som utmärker honom är kontaktnätet och att han är en genuint trevlig, kunnig fotbollsmänniska, sa Wesström till Sportbladet i slutet av november.

”Finns incitament att avlöna”

Då hade serben kopplats in i det pågående arbetet att maximera försäljningen av Alexander Isak. Vladic har goda kontakter i den absoluta fotbollseliten och ingår bland annat i vad som kallats för Chelsea-ägaren Roman Abramovitjs ”hemliga gäng” tillsammans med sportslige rådgivaren Bobby Campbell, scouten Piet de Visser och Chelsea-toppen Marina Granovskaja.

Fotbollskanalen uppger nu att Vlado Lemics andel vid försäljningen av Isak skrevs till mellan 20 och 25 procent. Det innebär att serben får mellan 17 och 21 miljoner av försäljningssumman på 85 miljoner.

– Det är klart att det finns en procentuell avkastning på det som personen i fråga bidrar med. Jag tror att det var Jesper Jansson (HIF:s förre sportchef) som sa att en spelare i allsvenskan aldrig kommer att bli värd mer än 40 miljoner svenska kronor utifrån den miljö som vi befinner oss i, och det är ganska klokt. Om vi bestämmer oss för att det är sant är ju allt över det extraordinärt bra, och då finns ett incitament för oss att avlöna de som har hjälpt oss att göra något som är extraordinärt, säger Björn Wesström i podcasten Lundh utan att bekräfta några summor.

Försvarar agentens roll

Wesström försvarar också att klubbarna använder sig av mellanhänder och inte bara upprättar kontakt direkt med varandra.

– Man kan väl konstatera att säljande klubb sällan ringer runt till köpare och erbjuder sina spelare, så fungerar det inte riktigt. Det handlar om att en köpande klubb har ett behov och söker det någonstans. De som egentligen sitter på den stora paletten av val i dag är agenterna och rådgivarna. Klubbarna har fullt upp med sin vardagliga verksamhet. Så man söker hjälp hos en agent, eller ”förmedlare” som det i dag kallas, för att hitta rätt i profilen på det man söker. Då får den personen X antal kronor för att ta affären i land.

Vlado Lemic är, förutom för sina starka band till Abramovitj, också ökänd i Nederländerna. Där är serben bannlyst i såväl PSV Eindhoven som Ajax sedan han anklagats för att ha förskingrat pengar i samband med affärer med PSV Eindhoven (anklagelser som aldrig bevisats) och uppmanat Ajax mittfältare Nemanja Gudelj att strejka innan vinterns övergång till kinesiska Tianjin TEDA gick igenom.

Lemic har också utretts av Internationella fotbollsförbundet Fifa för oegentligheter i samband med kroaten Milan Badeljs övergång från Dinamo Zagreb till Hamburg 2012. Fifa kunde dock inte bevisa något brott.

Vlado Lemic själv ger i praktiken aldrig några intervjuer.

ARTIKELN HANDLAR OM