”En majestätiskt arrogant Zlatan”

Frändén: United har all anledning att hoppas

FOTBOLL

Leicester fortsatte säsongens historiska kräftgång inför en fullsatt arena och finbesök från Manchester.

United behövde en knapp halvlek för att kväva de regerande mästarna och haka på topp tre-tåget.

Av bara farten blev Zlatan Ibrahimovic lite mer historisk också.

Utan en sjuk Wayne Rooney och med en sjukt avgjord liga – Chelsea tappar inte nio poäng i vår – åkte José Mourinho till de regerande Premier League-mästarna med siktet inställt på en topp fyra-, helst topp tre-placering.

Leicester City sliter för att hålla sig på rätt sida om nedflyttningsstrecket, och såg ut att mest hoppas på att plocka den fallfrukt som Manchester United kunde tänkas lämna efter sig i dag.

Och ändå; zoomar man ut lite för att hitta likheter mellan dagens kombattanter på King Power Stadium behövde man inte kisa med ögonen. De båda har tvingats korrigera sin självbild på slutet, låt vara att insikten kommit i lite olika tempo.

Trillat ner på jorden

Att Manchester United inte längre är en ligavinnarklubb med klippkort på Champions League-finalen har mer eller mindre varit en sanning sedan Alex Ferguson lämnade klubben. Om det tog några säsonger att konstatera för de mest hemmablinda supportrarna har Leicesters följe fått ett snabbare uppvaknande. Efter den Buster-liknande fjolårssäsongen, då den jämngrå och lite sjavigt charmiga staden fick hela världens ögon på sig, har Claudio Ranieris mannar trillat ner på jorden igen.

Och det vore synd att påstå att de landat på fötterna.

Spelartruppen, som förra året vid den här tiden framstod som världens lojalaste grabbgäng, har dragits med uppgifter om osämja och yrvakna divalater. Signor Ranieri har fått rykte om sig att inte kunna hantera vare sig det ena eller det andra under den Svåra Andra Säsongen. Vare sig Riyad Mahrez eller Jamie Vardy – båda genombleka i år – kom till undsättning inför den fullsatta hemmastadion i dag.

Manchester United startade matchen med ett massivt bollinnehav, men utan att veta exakt vad de skulle med det till. Paul Pogba lunkade runt på långa ben, Zlatan Ibrahimovic låg lågt och Juan Mata gjorde sitt för att tvätta bort sitt good guy-rykte när han kapade Jamie Vardy brutalt i 25;e minuten och kom billigt undan med en varning.

Det var mycket United och lite Leicester och det var inte dåligt, bara aldrig särskilt roligt, och på den röda bänken började blickarna flacka. Med tre oavgjorda matcher i rad hade United inte råd att inte chansa. Och strax före paus fick Henrikh Mkhitaryan fart under fötterna och bollen på samma humör av Chris Smalling och det var det.

1–0 i 42:a minuten öppnade dammluckorna och släppte på hämningarna hos gästerna och strax därefter fick Zlatan Ibrahimovic ett inlägg från Valencia att smälla in bakom Kasper Schmeichel i Leicesters mål.

Zlatans uppenbarelse tillbaka

Det var Ibrahimovics 15:e ligamål, det första sedan 15 januari och därmed det bästa målfacit en 35-åring presterat i Premier League – om man nu tycker att numerologi är en underskattad gren. Viktigare var kanske att Zlatans vanliga uppenbarelse var tillbaka.

Ibrahimovic var sist ut till andra halvlek, domaren Anthony Taylor väntade snällt när Englands hetaste 35-åring joggade ut ur spelartunneln, och i andra halvlek han var sådär majestätiskt arrogant som han ska när formen är stigande.

Juan Mata avgjorde äventyret nästan så fort Zlatan behagat inställa sig till tjänst, när han fastslog slutresultatet i 49:e minuten, Uniteds tredje mål på sju effektiva minuter.

Leicester tittar fortsatt ned mot nedflyttningsmörkret med en skör poängs marginal.

Chelsea finns inget att göra åt, det tåget har för längesedan gått, och Manchester-grannen City tog tre viktiga poäng på övertid mot Swansea tidigare i dag. Men United har Liverpool och Arsenal inom två pinnar, och City inom fyra. Man har all anledning att hoppas hinna ikapp topp tre-tåget i tabelltoppen.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM