15 - ett magiskt nummer

FOTBOLL

Ronaldo om sitt nya målrekord i VM: "Enorm tillfredsställelse"

DORTMUND

Efter 32 år har världen fått en ny målkung.

Ronaldo är VM-historiens störste målgörare.

Han är från och med nu ensam på toppen, odiskutabel nummer ett.

Foto: FINTEN FIXADE FEMTONDE Redan efter knappt fem minuters spel kom Ronaldo fri med Ghanas målvakt Richard Kingston. Ronaldo sköt inte - utan gjorde en överstegsfint, rundade Kingston och rullade bollen i tomt mål. Det var Ronaldos 15:e VM-mål och nu är han den främste genom tiderna.

Ska man bryta ett rekord kan man lika gärna ta det i etapper.

Ronaldo bjöd på ett stycke historia i förra veckan när han tangerade Gerd Müllers rekord som tidernas VM-målskytt och i går bjöd han på ett nytt då han slog det.

Bara fem minuter hade gått när Målet kom och det var en fullträff värdig tillfället. Med några snabba, raka passningar gick bollen från den brasilianska backlinjen fram till Kaká.

Mittfältaren tittade upp och slog en fenomenal djupledsboll till Ronaldo, som löpt till sig ett friläge med målvakten.

Överstegsfint

Ronaldo må vara en annan spelare i dag än han var för fyra år sedan, men ensam framför målvakten finns det knappast någon bättre.

En delikat överstegsfint förbi målvakten och en lätt vrickning in i tomt mål. VM-mål nummer 15 för den störste målskytten av dem alla.

Det har gått inflation i pratet om brasiliansk magi, men det här var precis ett sånt ögonblick.

- Det är en enorm tillfredsställelse att slå rekordet. Jag vill utöka det, men vi ska inte glömma bort att vårt mål fortfarande är att vinna VM. Det gamla rekordet hade stått sig länge, och det är verkligen inte lätt att slå nya. Det krävs uppoffringar och väldigt mycket hårt arbete, säger Ronaldo.

"Bättre än att skjuta"

Han fortsätter:

- Just nu skulle jag egentligen vilja vara i Brasilien, för jag tror att fansen där glädjer sig väldigt mycket åt vår seger. Det kommer nog att vara fest ända fram till nästa match.

Och målet?

- När jag närmade mig målvakten kände jag att jag skulle behöva lura honom på något sätt. Det blev dribblingen, den var ett bättre alternativ än att skjuta.

Hyllningarna till Ronaldo strömmade såklart in under hela gårdagskvällen.

Brasiliens förbundskapten Carlos Alberto Parreira kallade honom för "en sådan spelare som rekord tillhör" och även den gamla rekordmannen Gerd Müller stämde in i lovorden.

- Brasilien behöver Ronaldo. Han är fortfarande snabb och Brasilien har ingen kvickare än honom att ha på topp. Enligt min uppfattning är han den bäste, mest komplette anfallaren som finns för tillfället, säger Gerd Müller.

Müller: Fantastiskt

Efter 32 år har "Der Bomber" blivit av med sin historiska titel, men han är ändå inte särskilt besviken:

- Nej, redan före turneringen var det uppenbart att han skulle göra minst två mål och åtminstone tangera rekordet. Att han har gjort tre är verkligen ingen överraskning. Det är en fantastisk prestation av Ronaldo.

TIDERNAS BÄSTA MÅLSKYTTAR I VM

Erik Niva