– Folk orkar inte med mer fotboll

FOTBOLL

Från miljonpublik till tomma läktare – då skyller Elin på VM

Foto: Tvära kast Elin Ekblom går mellan en uppmärksammad roll i TV-soffan och en undanskymd roll som spelare i damallsvenskan.

När hon analyserar lyssnar miljoner.

När hon spelar tittar ett hundratal.

– Vi måste spela mer attraktiv fotboll och sluta daltas med, säger Elin Ekblom.

Kontrasten mellan hennes båda roller kunde inte vara mer total.

Som tv-tyckare når hon ut till en mycket stor del av det svenska folket – som fotbollspelare ses hon oftast bara av de närmast sörjande.

När Djurgården/Älvsjö igår fortsatte att jaga Umeå i tabellen (seger 3–0 mot Mallbacken) kom runt 400 betalande åskådare.

Damallsvenskans publikras tror Elin Ekblom beror på olika faktorer.

– Just nu är det VM och folk orkar inte med mer fotboll. Sen har vi inte presterat någon publikfriande fotboll när vi fått tv-tid.

Inte spännande

Hon menar att mycket handlar om överdriven respekt för storlagen.

– Det är inte spännande att se ett lag förlora med sju mål mot Umeå. Det krävs en proffsigare inställning och jag tycker att damallsvenskan blir allt bättre.

Extraknäcket på TV 4 går ut på att snacka fotbolls-VM och svara på tittarfrågor tillsammans med Dif-kollegan Tobias Hysén och Bojan Djorjic. Om publiken sviker damfotbollen innebär studiorollen desto fler åskådare och kritiska blickar. Elin Ekblom är ingen gröngöling i sammanhanget.

– Jag har suttit i soffan i morgon-tv tidigare och känner att jag har all respekt från dem jag jobbar med. Men det finns så klart fördomar mot tjejer i fotbollssammanhang, så är det.

Hoppas på Kina

Hur märks det?

– Vissa tror inte att man vet något om fotboll när man är ung tjej. Jag har ändå spelat fotboll i 20 år, både utomlands och i landslaget.

Väldigt många tittarfrågor riktas till Hasse Backe.

– Jag förstår att många vill snacka med Hasse. Han har ju trettio års tränarerfarenhet och är det närmsta en Svennis vi kommer. Ibland känns det som att alla andra i studion får frågor utom jag. Men det är bara att köra på och vara trygg i det man säger.

Nästa sommar hägrar damfotbolls-VM i Kina. Då hoppas Elin Ekblom att studiosnacket sköts av någon annan.

– Jag känner att jag är precis utanför landslagstruppen i nuläget. Det gäller att fortsätta spela jämnt och stabilt.

Johanna Frändén