Här peppar de Shaaban

FOTBOLL

Står VM-premiären: "Det är en jättebonus"

Foto: HEMLIG TRÄNING Klockan är 12.05 och fortfarande vet ingen att Isaksson inte kan spela i premiären. Men Lars Lagerbäck har redan ersättaren klar. Gårdagens stängda träning ägnades åt att specialdrilla Rami Shaaban, här med Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic närmast sig. En timme senare, 13.15, släpper Lagerbäck bomben - Isaksson kan inte spela mot Trinidad och Tobago.

BREMEN

Lars Lagerbäck har gjort sitt val.

Rami Shaaban vaktar målet mot Trinidad och Tobago.

30-åringens andra landskamp blir en VM-premiär inför 65 000 åskådare.

Foto: HEMLIG TRÄNING Klockan är 12.05 och fortfarande vet ingen att Isaksson inte kan spela i premiären. Men Lars Lagerbäck har redan ersättaren klar. Gårdagens stängda träning ägnades åt att specialdrilla Rami Shaaban, här med Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic närmast sig. En timme senare, 13.15, släpper Lagerbäck bomben - Isaksson kan inte spela mot Trinidad och Tobago.

Efter den stängda träningen i Bremen i går öppnade Lars Lagerbäck munnen. Det var då de kom, orden som ingen ville höra.

- Andreas Isaksson har drabbats av en hjärnskakning och kan inte spela mot Trinidad och Tobago.

Målvaktsreserverna, John Alvbåge och Rami Shaaban, skulle ha medverkat vid presskonferensen men kom aldrig till den mixade zonen. De har annat att fundera på, som en VM-premiär.

- Det är tråkigt när spelare blir skadade, men vi har två andra målvakter att välja på. Som på alla andra positioner tar vi ut den som är bäst, säger Lagerbäck.

Har du bestämt vem av dem som spelar?

- Ja.

Spelarna får veta startelvan i kväll och ett av namnen är Rami Shaaban, som gjorde landslagsdebut mot Finland för två veckor sedan. Det var 30-åringen som tog över målvaktsjobbet under träningen, sedan "Isak" knockats av Kim Källströms vänsterkanon. När turneringen börjar få han fortsätta att vikariera. Trinidad och Tobago gör merparten av sina mål på fasta situationer, varför det krävs en målvakt som är bra i luftrummet. Där är 194 centimeter Shaaban en klass bättre än Alvbåge.

Stor erfarenhet

Lagerbäck lägger också stor vikt vid Shaabans erfarenheter från stora matcher.

- En intressant detalj är att han kom till Arsenal och klarade av att kliva in i Premier League och Champions League. Det är väl egentligen det största man kan göra vid sidan av landslagsverksamhet, sa han redan när VM-truppen presenterades den 9 maj.

Även flera av lagkamraterna är inne på Lagerbäcks linje, att Rami Shaaban är mest lämpad för ett motstånd som Trinidad och Tobago.

- Han är otroligt bra i luften. Rami hade inte spelat i Arsenal om han inte hade varit bra, säger Johan Elmander.

- Vi hade det här lite på känn. Alla hade koll på att han (Isaksson) inte mådde så bra. Han var lite halvgroggy, säger Teddy Lucic.

- Rami är lite större och plockar mer bollar än John, som har snabba reflexer när bollarna kommer när. Storleken gör sitt, fortsätter han.

Hans livs match

Rami Shaaban har vetat om sin roll i landslaget, och han klargjorde den så sent som i söndags.

- Jag är här för att stötta Andreas, sa han då.

En skada förändrade allt, och nu kan 30-åringen se fram emot sitt livs match.

Efter träningen i går pratade han med sin svenska målvaktstränare i norska klubblaget Fredrikstad.

- Rami är den som är mest lik Andreas Isaksson i spelstil. De står på samma sätt och chansar och lägger sig inte i förväg. Både Rami och Isaksson är duktiga på att dirigera sina backar och bra i luftspelet. Jag sa till honom att slappna av och bara njuta av situationen om han får spela. Han klarar pressen det innebär att spela i en VM-premiär, säger Jerry Knutsson till Sportbladet.

Vad sa han om att få stå i första matchen?

- Han tyckte synd om Isaksson. Om han skulle få chansen så ser han det som en jättebonus.

Michael Wagner, Stefan Holm, Robert Laul