Ecuador klart för åttondelsfinal

FOTBOLL

Stabil 3-0-seger mot Costa Rica i dag

Foto: Ivan den Större Ecuadors mittback Ivan Hurtado i kamp med Costa Ricas Alvaro Saborio. Hurtado vann den duellen – och Ecuador är klart för åttondelsfinal.

Ecuador är klart för åttondelsfinal i VM efter 3-0 mot Costa Rica.

Segern var aldrig hotad och nu återstår bara för Ecuador och Tyskland att göra upp om gruppsegern i grupp A – något som kan påverka Sveriges vidare öden i VM.

Costa Rica var piskade att åtminstone ta poäng för att ha chansen att gå vidare från gruppspelet de inledde även piggast.

Men när Ecuadors mittfältare Luis Antonio Valencia hittade Carlos Tenorio med ett inlägg efter åtta minuter var det Ecuador som tog ledningen. José Porras i Costa Rica-buren var chanslös på nicken från Tenorio.

Välorganiserat Ecuador

Costa Rica hade mycket boll men svårt att komma till avslut mot ett välorganiserat och samlat ecuadorianskt försvar – och redan i den 29:e minuten valde Costa Ricas förbundskapten Alexandre Guimaraes att byta ut den till synes fullt friske mittfältaren Danny Fonseca mot anfallaren Alvaro Saborio.

Men Ecuador stod emot utan några problem – och var efter 41 minuters spel nära att öka på till 2-0 efter att Leonardo Gonzales inlägg styrt mot mål av en costa rican men Porras lyckades avvärja.

2-0 målet kom i stället nio minuter in i den andra halvleken.

Ställs mot - Sverige?

Agustín Delgado fick på en riktig kanon i straffområdet som letade sig in vid den närmaste stolpen bakom Porras.

Därefter orkade inte Costa Rica resa sig utan Ecuador kunde i stället öka på till 3-0 på stopptid genom Ivan Kaviedes. Costa Rica får därmed finna sig i att tillsammans med Polen från grupp A lämna VM efter gruppspelet.

Förstaplatsen i gruppen går i stället till Tyskland eller Ecuador, som möts i en ren gruppfinal tisdag 20 juni.

Vilket lag som slutar etta respektive tvåa kan vara av stor vikt för Sverige. Om Sverige tar sig vidare från grupp B ställs de som gruppsegrare mot tvåan i grupp A, som grupptvåa mot gruppsegraren i grupp A.

Rickard Westman