Skrev historia – utan Ballack

FOTBOLL

Tysklands superstjärna stoppades mot sin vilja

Foto: JÄTTEJUBLET i münchen Aldrig förr har en VM-premiär bjudit på så många mål.

MÜNCHEN

Superstjärnan Michael Ballack ville spela men fick inte.

Då fixade Tyskland historiens mesta målfest i en VM-premiär.

– Jag och förbundskaptenen hade avvikande åsikter. Bara att acceptera, säger Ballack.

Foto: bänkad Förbundskapten Klinsmann ville inte riskera skada på Michael Ballack.

Blicken säger att han inte är helt nöjd med att missa 4–2-premiären mot Costa Rica inför absolut fullsatta läktare på sin hemmaarena.

– Jag är frisk och ville därför spela, men kaptenen ansåg att skaderisken var för stor, säger Ballack.

– Det var helt mitt beslut men även om det var ett tufft besked att säga till Michael att han skulle missa premiärfesten var det ett riktigt beslut. Risken att förvärra skadan var för stor, säger förbundskaptenen Jürgen Klinsmann.

Men trots fyra mål mildras inte kritiken mot Klinsmanns landslag speciellt mycket. De två insläppta målen mot en lätt motståndare som Costa Rica visar i stället på försvarsproblem enligt kritikerna.

”Underbart vackert”

– Naturligtvis ville vi få in 2–0 och få lugn och ro men vi tappade bollen när laget var i rörelse framåt. Såna misstag straffas man för och det måste vi arbeta bort.

– Vi bjöd ändå på en fin prestation inför en stor entusiastisk publik. Vi gör ett par underbart vackra mål. Det var en seger som gör oss lyckliga och lättade, säger Klinsmann.

Miroslav Klose gjorde två mål på sin 28 födelsedag, men det var offensive vänsterbacken Philipp Lahm och mittfältaren Torsten Frings som stod för den riktiga grannlåten.

Lahm lurade bort två försvarare och drog från spetsen på straffområdet in bollen med inåtskruv i bortre krysset.

Frings drog på för fullt från 30 meter med utsidan så att bollen skruvade sig bort från den chanslöse målvakten Jose Porras.

Offside-varning

Costa Ricas två mål placerade snabbe forwarden Paulo Wanchope iskallt in i två rena friläge. Det första hårfint på rätt sida gränsen för offside, det andra lika hårfint på fel sida gränsen för offside.

För Tyskland innebär segern att man får arbetsro och kan räkna med Ballack på planen mot Polen.

– Man är aldrig säker inför en öppningsmatch. Nu har vi vunnit och vi vet att vi är ett lag som växer under turneringars gång, säger Jürgen Klinsmann.

Stefan Alfelt