Rädda för sexfrågor - därför portades alla svenskar från träningen

FOTBOLL

OBERHACHING

Känner mig utpekad som sexfixerad.

Portades tillsammans med alla andra svenska journalister från Paraguays träning därför att Paraguays spelare inte ville drabbas av våra sexfrågor.

Jag som tänkte fråga om tankarna inför den hyperviktiga VM-matchen mot Sverige.

Paraguay misstror svenskar sen den fina morgontidningen Dagens Nyheter kampanjat om mittfältsstjärnan Acunas försök att ragga upp tidningens kvinnliga fotograf i Århus.

Så hemskt...

Jag struntar väl fullständigt i om en av Paraguays stjärnor försöker att ragga upp en ung svenska på ett danskt hotell. Det enda anmärkningsvärda i den av DN groteskt uppförstorade händelsen är att Fifa-representanten Manuel Hoffman tog på sig idiotuppgiften att agera kopplare klockan ett på natten.

För vad var det som hände i övrigt?

Acuna blev kanske blixtförälskad i tjejen som plåtade honom tidigare på dagen? Eller så var telefonsamtalet bara ännu en av dessa arroganta klumpigheter som fotbollsstjärnor vana med att få allt serverat på silverbricka gör sig skyldiga till.

Måste förstå den andra sidan

Satt på en krog i Italien tillsammans med ett svenskt fotbollsproffs när en underskön ung kvinna med korpsvart hår steg fram till disken och beställde en espresso. Jag var visserligen gift men varken död eller blind och stirrade förmodligen ohämmat.

- Jag behöver bara blinka, sa proffset.

Konstaterande.

Vi satt på hans klubbs stamställe. Flickor, mycket vackra flickor, gick dit för att få kontakt med spelare i klubben. Klart att det fanns spelare som utnyttjade situationen, lika klart som att man i den situationen tappar greppet om hur verkligheten ser ut för de allra flesta.

Men om Parguaytruppens reaktion känns löjlig för mig och de andra svenskarna som motades ut genom gallergrinden måste man ändå förstå den andra sidan.

I Sydamerika existerar en helt annan symbios mellan media och fotbollslandslag. Tidningarna går helt enkelt förbundets ärenden. Därför uppfattas en sexvinkel från en tidning som en kampanj beställd av Svenska fotbollförbundet för att störa en viktig motståndare.

Nu ryktas det om att flickfotografen Bingo Rimér är på väg hit med tolv fotomodeller för att totalt förvrida huvudet på de "sexgalna paraguyanerna".

Kan faktiskt bli ganska intressant.

Ser också att Lars-Åke Lagrell säger till TT att han "aldrig hört talas om att bara reportrar från en tidning eller ett land har stängts ute från en träning".

Jaså?

Nu var det inte så mycket en träning vi blev utestängda ifrån, den gick alldeles utmärkt att följa över staketet där vi stod på en höjd.

Anmäla Svenska fotbollförbundet?

Nej, vad Paraguay gjorde var att man hindrade press från Sverige att ställa frågor. Exakt det samma som Lagrells fotbollsförbund gjorde när man stängde ute Sportbladet från en presskonferens med Zlatan Ibrahimovic på Island. En bojkott som Svenska fotbollförbundet för övrigt legitimerar vid varenda presskonferens med landslaget.

Lagrell tycker i TT-texten att svenska medier ska "föra ärendet vidare till Fifa för att utröna om Paraguays förfarande är förenligt med Fifas regelverk".

Kanske det, och kanske ska vi då passa på att ta upp Svenska fotbollförbundets agerande också.

För vad är skillnaden om en eller flera spelare vill bojkotta?

Stefan Alfelt