VM-formen i fara – Sverige blixtändrar programmet

FOTBOLL

Lagerbäck: Belastningen har varit högre än vi tänkt från början

BREMEN

Det svenska landslaget har planerat upplägget inför VM-premiären minutiöst.

Med öppningsmatchen mot Trinidad och Tobago bara sex dagar bort blixtändras programmet.

Träningen på tisdag stryks helt.

– De har tränat så hårt och fokuserat att belastningen har varit högre än vi tänkt från början, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Foto: Överambitiösa VM-spelare. Den svenska landslagsledningen meddelade sent på söndagskvällen att tisdagsträningen plötsligt stryks helt ur programmet. Anledningen: Spelarna ligger på en för hög belastning.

I ett pressmeddelande sent på söndagskvällen meddelar landslagsledningen att schemat för Bremen-lägret ändras.

På tisdag låg ett kvällspass inplanerat 17.30 – en träning som nu plockas bort.

– Det är egentligen ett kvitto på spelarnas höga ambitionsnivå. De har tränat så hårt och fokuserat att belastningen har varit högre än vi tänkt från början. Därför passar det bra att ta en träningsfri dag på tisdag, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Landslagets medicinska team, med fysiologen Paul Balsom i spetsen, följer noggrant spelarnas fysiska status för att omedelbart kunna se när belastningen blir för hög – och beskedet kan tolkas som en akut åtgärd för att förhindra att en formtopp missas.

Framgångsrike förbundskaptenen Tommy Svensson, som ledde Sverige till VM-brons i USA 1994, har i flera intervjuer berättat vikten vid att bromsa i rätt tid.

– Mitt råd till Lars Lagerbäck är att inte träna för hårt. Det viktiga är att killarna är fräscha när det är match, har Svensson berättat i en färsk intervju för Sportbladets tv-magasin ”Studio VM”.