Trinidad och Tobago var utan chans

FOTBOLL

Såg långsamma ut mot kvicka tjecker

Tjeckien är ett av VM:s bästa lag, men ändå:

Efter 0–3 i lördagens landskamp är det tydligt att Trinidad och Tobago måste höja sig rejält till VM-premiären för att det ska sluta med annat än en svensk storseger.

Foto: Nedtryckta. Trinidad och Tobago var utan chans i dagens träningslandskamp mot Tjeckerna. Här är det Milan Baros som trycker till Cyd Gray.

Dagen före avfärden till Tyskland passade Trinidad och Tobago på att möta en riktig toppmotståndare.

Och då blev det klart, en gång för alla, att steget upp till de bästa nationerna är otroligt stort.

Trinidad ställde upp med en 4–5–1-uppställning där lagkaptenen och den före detta Manchester United-stjärnan Dwight Yorke spelade i en så kallad Tobias Linderoth-roll – väldigt långt ner i plan, strax ovanför mittbackarna.

För långsamma

Mot de kvicka tjeckerna hjälpte det inte.

Med skadedrabbade mittbacken Marvin Andrews tillbaka i startelvan så visade Milan Baros, Jan Koller och Pavel Nedved bristerna i Trinidads backlinje.

Den är helt enkelt för långsam, och har svårt att värja sig för direktspel längs marken.

Andrews tog en hel del felbeslut, och var nära att göra självmål två gånger. Först tvingade han den egna målvakten Kelvin Jack att rädda en stenhård bakåtnick till hörna, och i slutet av matchen sköt han ett skott strax över det egna målet.

Ytterbackarna hann inte heller med de snabba tjeckerna, och när mittfältet mest spelade boll i sidled så saknade stackars Stern John på topp alternativ att spela bollen vidare när han väl fick känna på den.

Koller nickade till

Jan Koller nickade in 1–0 redan efter sju minuters spel, och Nedved och kompani snurrade upp försvaret rejält två gånger till och så stod det 3–0 efter en dryg halvtimma.

Sedan lyckades Trinidad lura ner Tjeckien i sitt egna låga tempo, men lyckades ändå inte skapa några farliga målchanser. Tjeckerna kunde ha gjort fler mål, men saknade skärpa i avsluten.

Bäst i Trinidad var trots allt mittbacken Dennis Lawrence, som var den enda i backlinjen som får godkänt, samt Stern John, som med lite flyt kunde ha slagit in en boll när han efter ett motlägg kom helt fri med Petr Cech.

De behöver dock mer än bara lite tur för att rå på Sverige i premiären.

Leo Beenhakker:

– Vi valde att möta ett lag som Tjeckien därför att jag tycker att deras spel påminner om Sveriges. Koller och Baros i anfallet är som Ibrahimovic och Larsson. Ljungbergs löpningar på vänsterkanten fanns i den här matchen också. Därför är jag mycket nöjd med den här matchen, sade förbundskapten Beenhakker.