– Tre poäng till räcker

FOTBOLL

Djurgården avväpnade Halmstad - nu pratar alla om ett nytt guld...

Foto: triss i målskyttar Jones Kusi-Asare, Mattias Jonsson och Tobias Hysén låg bakom Djurgårdens utklassning av Halmstad i går.

Djurgårdens specialtaktik avväpnade skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson.

Men mellan Dif och det allsvenska guldet står ytterligare två anfallsess - Örgrytes Ailton och Elfsborgs Hasse Berggren.

- Vi är av med en, och vi ska klara av de andra också, säger Dif-tränaren Kjell Jonevret.

Djurgården körde över Halmstad och tog effektivt bort den allsvenske skyttekungen Gunnar Heidar Thorvaldsson ur matchen. Thorvaldsson gjorde visserligen mål, efter att ha dribblat av tre Djurgårds-försvarare, men antalet lägen han fick var lätträknade.

- Det var ett fantastisk mål han gjorde, det kan man inte försvara sig mot taktiskt. Men i övrigt fick han knappt någon tid på sig, våra mittbackar låg väldigt nära och det var bara ett fåtal gånger han fick komma rättvänd, säger Kjell Jonevret.

Väl förberedda

Kjell Jonevret säger att Djurgården specialförberett sig inför mötet.

- Det är ju inte så att vi ändrar hela vårt försvarsspel, det handlar inte om att punktmarkera en spelare så som Ungern gjorde mot Zlatan i VM-kvalet. Men man gör lite finjusteringar beroende på vilken spelartyp och vilken taktik det är vi ska möta, och pratar om spelarens styrkor. Vi förberedde oss på att Thorvaldsson skulle spela ensam på topp, och eftersom vi visste att han är bra på huvudet var det viktigt att mittfältarna gav understöd till backarna centralt. Sen är det nog så att mittbackarna automatiskt blir mer skärpta när de möter en spelare de vet gör mycket mål, säger Jonevret.

Viktigt Hysén-mål

Hur ska ni stoppa Ailton och Hasse Berggren?

- Örgyte spelade visserligen 4-4-2 senast, men de brukar spela 4-3-3 med Ailton i mitten och då är det lättare att försvara sig. Då ska han ha en mittback på sig medan de andra försvararna måste falla in bakom. Med Berggren är det svårare eftersom det är en till anfallare att hålla koll på. Men tänk vad svårt det måste vara att försvara sig mot Djurgården, vi har så många som kan göra mål.

Mot Halmstad fick Djurgårdsanfallarna visa upp sig mer än vanligt. Hela trion gjorde mål. Tobias Hyséns 2-1 bara minuten efter HBK-kvitteringen kan ha avgjort matchen.

- Det var skönt, nu hann vi inte ens tänka på deras mål, säger Hysén, som ännu inte vill kalla sig för guldhjälte.

- Nej, inte än. Men ska jag vara riktig kaxig säger jag att det räcker med tre poäng till. Förhoppningsvis tar vi dem mot Örgryte.

Dif tystade hBK:s skyttekung - nu ska de stoppa två till

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM