VM-laget bjuds på bordell

FOTBOLL

Lagrell: Jag har sagt att våra spelare och ledare inte ska gå dit

VM-landslaget har erbjudits ett studiebesök – på en tysk bordell.

– Naturligtvis kommer vi inte att besöka någon bordell, säger Lagrell till GP.

Prostitution är lagligt i Tyskland på avgränsade områden. Föreningen Dona Carmen vill få bort fördomarna som förknippas med verksamheten säger taleskvinnan Juanita Henning.

Inbjudan kommer från Dona Carmen, en förening som arbetar för prostituerades rättigheter i Frankfurt. Den riktar sig till Lars-Åke Lagrell, Lars Lagerbäck och hela den Svenska VM-truppen.

– Naturligtvis kommer jag inte att besöka någon bordell. Den här frågan är ingen fotbollsfråga. Vi är överens med ledare inom regeringen att det här inte är en idrottsfråga, säger Lagrell.

Och han ifrågasätter också föreningens intentioner.

”Vet inte om de menar allvar”

– Jag vet inte om de menar allvar med inbjudan, men jag har förstått att de också skickat den till tidningsredaktioner. Det pekar mer på att de vill ha uppmärksamhet riktad mot sin organisation.

Men föreningens taleskvinna, Juanita Henning, menar att det är en seriös inbjudan.

– Vi har haft guidade turer i tre år för många olika organisationer, bland annat har kyrkan varit här. Syftet är att få bort alla fördomar hos dem som besöker oss, säger hon.

Men Svenska Fotbollförbundet har redan offentligt gått ut och talat om att man inte har några som helst avsikter att gå på bordell.

Uttalandet gjordes efter att fullmäktige och 16 klubbar i Piteå protesterade mot prostitutionen under sommarens fotbolls-VM.

Sexhyddor

I Tyskland är prostitution lagligt på avgränsade områden. Och under fotbolls-VM kommer så kallade performance boxes, eller sexhyddor, att byggas.

– Jag har sagt att våra spelare och ledare inte ska gå på bordell. Men att jag skulle ha ett samtal med Zlatan eller Henke om den saken är helt fel, säger Lagrell. Det skulle vara en ren oförskämdhet mot spelaren.

Carl Johan Bjäreborn