Ronaldo för tung för VM

FOTBOLL

Skyttekungen kämpar hårt för att gå ner i vikt

1 av 3

WEGGIS

Fem kilo tyngre än senast - nu kämpar Ronaldo för att nå matchvikt till VM.

- Lidandets timme är nu, och jag ska härda ut, säger Ronaldo.

Ronaldos vikt har varit en följetong hela vintern. Spansk press har hånat hans runda uppenbarelse vid varje tillfälle, och motståndarfansen har skanderat "tjockis" så fort han visat sig.

Under VM i Japan/Sydkorea för fyra år sedan vägde Ronaldo 77 kilo. Den brasilianska landslagsledningen vägrar att bekräfta Ronaldos vikt i dag, men när Fifa släppte sin officiella VM-statistik uppgavs den vara 82 kilo.

Fem kilo tyngre än senast - och då har ändå den statistiken samlats in för ett par månader sedan.

Specialprogram

Ronaldo har varit skadad ända sedan dess, och har inte spelat match sedan den

8 april. Nu tränar han efter ett specialprogram för att hinna komma i form till VM.

- Vi har inte preciserat hur många kilo han måste tappa. Det är normalt att behöva jobba hårt när man inte spelat på länge, säger Brasiliens fystränare Moraci Sant" Anna.

Landslagsläkaren José Luiz Runco utvecklar:

- Med åldern lägger man på vikt. Ronaldos idealvikt i dag är inte den samma som 2002. I landslaget använder vi inte vikten som riktmärke, utan underhudsfettet. Och Ronaldo ligger inom gränserna för det normala.

"Skenet kan bedra"

Men han ser ärligt talat ganska tung ut.

- Skenet kan bedra. Vissa personer ser ut att vara jättesmala, men har ändå alldeles för mycket kroppsfett. Andra kan väga över 100 kilo, men bara bestå av ben och muskler.

Har ni satt honom på något slags specialdiet?

- Nej. Ronaldo arbetar hårt på träningarna och kroppen måste återhämta sig. Det är nödvändigt att vila och äta mycket. Att tappa vikt snabbt är omöjligt för fotbollsspelare. Då försvinner inte fettet, utan musklerna, säger Runco.

Ronaldo själv erkänner att han kommer att behöva arbeta hårt- men är övertygad om att tiden kommer att räcka.

- Jag jobbar hårt för att komma ikapp efter skadan och även om jag har träningsvärk nu borde jag vara 100 procent om en vecka eller så. VM börjar inte i dag. Lidandets timme är nu, och jag ska härda ut.

Dédé - allsvenskans Ronaldo?

Erik Niva