"Ett makalöst intresse"

FOTBOLL

Landslagets VM-läger invaderas av 111 journalister

Intresset kring det svenska VM-laget slår alla rekord.

När truppen samlas på Gotland på söndag är 1 1 1 journalister från nära tio länder ackrediterade.

– Det kommer att bli ännu fler, det ringer hela tiden, säger fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt.

Under VM 2002 följdes det svenska landslaget av cirka 50 journalister på plats i Japan.

Två år senare, under EM i Portugal, var siffran den dubbla, cirka 100 stycken.

Dags dato har 111 journalister från ett tiotal länder ackrediterat sig – bara för att bevaka landslagets uppladdningsvecka på Gotland.

– Det är ett makalöst intresse och vår lilla organisation jobbar som satan, säger informationschefen Jonas Nystedt som räknar med att antalet ackrediterade journalister stiger till 120-130 innan söndag.

– Minst. Det är fantastiskt roligt.

Den stora majoriteten är naturligtvis svenska journalister men även danska, norska, finska, italienska, tyska samt Sveriges tre gruppmotståndare väntas vara på plats.

– Från England är bland annat BBC på gång. Intresset blev ju inte mindre direkt efter gårdagen, säger Jonas Nystedt och syftar på Champions League-finalen.

Konsekvensen blir att presskonferenserna inte kan hållas i Gutavallens cafeteria som planerat, utan ett mediatält byggs i anslutning till arenan.

Varsitt uppträdande

De tre största stjärnorna – Zlatan, Henke och Ljungberg – gör varsitt ”uppträdande” på Gotland.

– Principen är att en tredjedel av truppen – 7-8 spelare –ska finnas tillgängliga för media varje dag. Så är det tänkt att vi ska ha det under VM också, säger presschefen Thomas Saleteg.

3 juni lyfter planet till Tyskland och cirka 100 journalister beräknas bevaka Blågult den inledande veckan i Bremen.

– Men antalet lär stiga när turneringen väl börjar och hur vi ska hantera det får vi försöka planera mer ingående när vi är på plats, säger Jonas Nystedt.

Även på biljettsidan är intresset kring det svenska landslaget stort. Matchen mot England är en av de fem mest eftertraktade, tillsammans med finalen, semifinalerna och Brasilien-Kroatien.

I samband med Gotland-lägret är två träningar öppna för allmänheten och 4000-5000 åskådare väntas.

– Vår säkerhetsansvarige (Janne Hammarbäck) samarbetar med lokala organisationer. Det kommer inte att bli några problem, säger Jonas Nystedt.

Robert Laul