Bank & Niva

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

1) 33 mål räckte inte – Marco van Basten petade skyttekungen Klaas-Jan Huntelaar ur Hollands VM-trupp. Ska vi trycka upp protestdekaler?

Bank: Nej, varför skulle vi göra det? Visst, Huntelaar har gjort 50 mål på 52 tävlingsmatcher den här säsongen, och om van Bastens jobb vore att ta ut de 23 bästa spelarna hade Huntelaar varit självskriven. Långt före en sån som Ryan Babel. Men Huntelaar konkurrerar inte med Babel, utan med mittspetsar som är olika honom. Vill man ha en målskytt? Då är Van Nistelrooy vassare. En elak target? Då är Hesselink din man. En allround, fysisk hårdjobbare? Finns få som Kuijt. Van Basten har tagit ut en trupp som ger honom möjligheter att förändra en match, inte en trupp med vassa målskyttar som kan sitta på bänken.

Niva: Det tycker jag absolut. Högafflar och brandfacklor brukade vara mer effektiva, men okej – tiderna förändras. Jag köper visserligen att van Basten inte tar med fyra centrar för sitt 4-3-3, men kan ärligt talat inte begripa hur han resonerar när han väljer Jantje Vennegoor of Hesselink i stället. Huntelaar har ett huvud- och targetspel som är fullt jämförbart, han är fem år yngre och han har dessutom gjort absurda 22 mål mer än sin konkurrent i Eredivise den här säsongen. Okej, Vennegoor of Hesselink har en bra hejaramsa och ett klatschigt namn – men det har minsann Klaas-Jan också. Dra igång tryckpressen!

2) Liverpool cupmästare i England igen, Inter i Italien. Varför blir vissa lag experter på att vinna cuper?

Bank: Det finns alltid individuella svar på det. I de här fallen kan man hitta svaret genom att vända på frågan. Hur kommer det sig att lag som Inter (under Mancini) och Liverpool (under Houllier/Benitez) inte vinner

ligan? Liverpool har haft en för tunn trupp för att konkurrera över en hel säsong, men har moral och kvalitéer för att slå vilket lag som helst.

Inter har Mancini, som är en skicklig cupcoach, och hur mycket kunnande som helst. Däremot saknar de moral för att hålla en hel säsong. Olika problem, samma resultat. En kombination av Inter och Liverpool hade vunnit vilken liga som helst.

Niva: För att de har hög högstanivå. För att de har en spansk straffräddare. För att de är mentalt starka. För att de är mentalt svaga. För att de är tyskar. Äh, jag brukar inte backa för att konstruera ihop argument som passar min sak, men här är det bara att erkänna: Det finns inga cupexperter – det finns ligaexperter. Att vinna en cup kan nästan alla göra. Det gäller att vara tillräckligt bra för att ha en realistisk chans, plus lite flyt med lottning och marginaler. Att vinna en liga är något helt annat. Då krävs grundspel, bredd, jämnhet, och det gör att det bästa laget nästan alltid vinner till sist. Behöver jag säga att jag på många sätt föredrar cuper?

3) Avgörandena stod som spön i backen i helgen. Vilket mål var egentligen Europas viktigaste?

Bank:Häromåret hängde jag över ett staket ute på Espanyols träningsplan och såg deras reserver spela 0–0 mot Mallorcas B-lag. Högerytter var en liten kille som missade två frilägen. Han hette Ferrán Corominas Telechea – och i lördags räddade han klubbens framtid. Lille ”Coro” rakade in 1–0 i 91:a minuten mot Real Sociedad i säsongens sista match. Mål­et betydde nytt kontrakt för en klubb som har lån på en halv miljard, som skakats av presidentbråk och väntar på att flytta in på en nybyggd arena. Nedflyttning hade varit en katastrof – nu ska Espanyol spela Uefa-cup i höst, och ledningen har lovat en storsatsning. Jo, det var ett viktigt mål.

Niva: När det gäller fotboll är jag på många sätt en traditionalistisk romantiker, och att på något sätt förminska Steven Gerrards andra vore att bedra allt jag står för. Oh my. FA Cup-final. Övertid. Kramp. 35 meter. Halvvolley. Kvittering. Oh my lord. På rak arm kan jag inte tänka mig att det gjorts ett mer klassiskt finalmål sedan Ricky Villa gav sig ut på promenad i omspelet 1981. Dessutom cementerar den där högersläggan en stereotyp – i fotboll gillar jag såna – då den förstärker West Hams identitet som vacker förlorarklubb. Det är mål som det här som förnyar min tro på att FA Cupen är och förblir vad den var. Ja, jag vill leva, jag vill dö på Wembley.

4) Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

Bank: Att tyskarna tagit livet av debatten om deras påstått dåliga smak. Altona-kyrkogården i Hamburg har sedan tidigare speciella avdelningar för muslimer, judar och kristna. Nu har de nischat in sig mot en ny, naturlig folkgrupp: Alla som håller på Hamburger SV i fotboll. Gravar kommer att formas i en halvcirkel, precis som kurvan på AOL-Arena, och runt kommer det att finnas en häck som klippts i form av HSV:s klubbmärke. Utgångspriset för en plats (vet inte om det är ståplats) lär ligga på drygt 7 000 kronor för 25 år. Eftersom döden inte är tidsbegränsad på det viset innebär det att graven plogas om och säljs till näste supporter efter den perioden.

Niva: Mycket cupfinal den här gången, men jag kan inte släppa den här historien: En av det brittiska postverkets skåpbilar plundrades i Liverpool för en dryg vecka sedan och bland annat försvann 1 600 biljetter till FA Cup-finalen. Jaja, inga större problem. Biljettsystemen är så digitaliserade numera att det inte var några problem att identifiera vilka biljetter som kommit bort och vart de egentligen skulle. Ändå vägrade Millennium Stadium i Cardiff att trycka upp dubletter. Varför? Därför. Hjälpa supportrar som absolut inte gjort ett endaste dyft fel, utan helt enkelt blivit bestulna? Nej, hellre låta stolarna stå tomma. That´s modern football for you all.