Superettan

AIK backar en miljon kr/mån

FOTBOLL

Ekonomiexpert: Klubben riskerar att gå i konkurs

Här är AIK:s nya chocksiffror.

En miljon kronor i förlust per månad.

Håller trenden i sig riskerar klubben både konkurs och förlorad elitlicens.

- Ett jäkligt allvarligt läge, säger Björn Davegårdh, redaktör på Börsveckan.

BRA-OCH DÅLIGT Mattias Moström och Nicklas Carlsson jublar över 1-0 mot Åtvidaberg. Men utanför planen går det sämre för AIK.

BRA-OCH DÅLIGT Mattias Moström och Nicklas Carlsson jublar över 1-0 mot Åtvidaberg. Men utanför planen går det sämre för AIK.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Sportbladet skrev redan i maj om AIK:s allvarliga ekonomiska situation. Då pekade siffrorna på en förlust på sex miljoner kronor för helåret.

Nya siffror som presenterades i går visar att det är ännu värre.

- Efter att ha tittat igenom delårsrapporten kan jag konstatera att hot om konkurs finns. AIK måste få in pengar, säger Björn Davegårdh.

"Blir tufft att klara det"

Förlusten för årets fyra första månader är 3,9 miljoner, vilket är sämre än budgeterat. Nu pekar siffrorna på att förlusten för helåret blir sju miljoner kronor.

AIK:s kapital vid årets början var 6, 7 miljoner vilket innebär att AIK hamnar på minus om förlusten blir sju miljoner. Då hotas AIK Fotboll AB av konkurs och riskerar att bli av med elitlicensen.

- Det känns som det är upp till spelarna och publik om klubben ska reda ut det svåra läget. Fortsätter laget att spela bra och publiksnittet blir högre kan en konkurs undvikas. Annars blir det tufft att klara det, säger Davegårdh.

Men publiksnittet är 1700 åskådare fler än budgeterat, ändå är de totala siffrorna sämre än budget.

AIK skriver i delårsrapporten att en anledning till den dåliga ekonomin är Andreas Anderssons och Derek Boatengs höga löner.

Men den största anledningen är att intäkterna minskat rejält på grund av att AIK spelar i superettan och inte i allsvenskan.

- Det medför ju att klubben har ett dåligt förhandlingsläge med sponsorer. Jag kan gissa att de nya avtal klubben skriver med sponsorer är avsevärt mycket mindre värda än för några år sedan, säger Björn Davegårdh.

Då det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet har styrelsen upprättat en kontrollbalansräkning, man värderar alla tillgångar till marknadsvärde för att få fram ett eget justerat kapital. Med den åtgärden klarar man den spärren.

Sportbladet har försökt nå AIK:s styrelse för en kommentar.

Sportsligt sett är AIK dock på gång. Seger i går mot Åtvidaberg innebär att laget är med i toppstriden. Nicklas Carlsson gjorde matchens enda mål.

Markus Eriksson

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan