Superettan

Ska talangfabriken lyckas så är det nu

FOTBOLL

Stefan Alfelt: Superettan är en totalt ologisk mördarserie

TRELLEBORG

Brommapojkarna i allsvenskan?

Ihop med Gais och kanske Trelleborg?

Är superettan en serie i verkligheten?

På fotbollens upptaktsträff skulle vi journalister bland annat tippa superettan. Efter långt funderande plitade jag ned AIK i topp före Örebro och Norrköping.

Gais, Brommapojkarna, Trelleborg fanns knappast i tankarna då. Okej, jag hade Gais och Trelleborg strax efter de tre "givna" topplagen men BP?

Ingenting har blivit någonting

Vad är BP om inte annat än en ständigt talangproducerande loser? Ett sånt där lag man i ett tips stoppar in i mitten någonstans när man valt ut sina topp- och bottenlag. Ett seriens ingenting.

Nu ligger Brommapojkarna tvåa. Alltså i nuläget direktkvalificerat till allsvenskan. Kan det hålla ända till lördagen 22 oktober när superettan slutspelas? I mitt jobb som krönikör ingår att nu, redan efter nio spelade omgångar, att tvärsäkert stämpla framtiden med ett ja eller ett nej.

En ologisk mördarserie

Rent statistiskt vore det då såklart enklast att säga nix pix aldrig i livet att Brommapojkarna tar sig till yttersta finrummet - men varför inte egentligen?

Superettan är en mördarserie. Totalt ologisk redan i sin utformning.

Jag minns att jag när återgången till en rak allsvenska presenterades på en presskonferens på Landvetters flygplats skrev att det enda jag klagade på var att man inte gav fotbolls-Sverige den stora serie landet var värt. Med 16 eller 18 lag.

Fotbollsfamiljen trodde inte så mycket på sig själv att man köpte förslaget. Sen gjorde man i stället en svindyr andraserie med 16 lag. För att spetsa till kvaliteten i elitfotbollen.

Jag såg väldigt lite kvalitet på Vångavallen i går eftermiddag. Trots att det var två lag som förra året spelade i allsvenskan.

ÖSK stannar i superettan

Knattelaget TFF (har man inte ovanligt många småvuxna spelare?) var bästa laget.

Jonas Bjurström, Alexander Steen, Dennis Melander och Jimmie Augustsson skrämmer inte livet av sina motståndare men de kan snurra upp de flesta med bra teknik.

Örebro hade egentligen inget spel. Bollen upp till Ricardo Costa som har tekniken men som är aningen för långsam för att bli en superstjärna och mer var det inte.

Är mitt jobb att vara tvärsäker är jag säker på att Örebro inte spelar i allsvenskan nästa år. Så rund är nog inte bollen även om det är en så pass lång serie att lag kan ha råd med en längre formsvacka.

Gais är nykomling i superettan. Och det är ett mycket bra lag.

Risken/chansen att allsvenskan nästa säsong återigen får en kraftig slagsida åt väst med fyra Göteborgslag är uppenbar och det är i så fall naturligtvis en imponerande bredd på regionens topp.

Trelleborg ska absolut inte räknas bort. Laget som ingen utanför Skåne vill ha i allsvenskan tjongade en del i går men spelade stundtals bra fotboll också.

Men om jag tror mer på Trelleborg än Brommapojkarna är det förmodligen någon sorts fördomsfullhet byggd på att talangfabriken Brommapojkarna aldrig lyckats tidigare.

Någon gång ska vara den första.

Topparna och flopparna i Superettan

Stefan Alfelt

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan