Berlin bådar inte gott för svensk fotboll - nu krävs det att Isaksson gör nåt historiskt

1 av 2
Sigge Lindberg, svensk målvakt när Sverige mötte Tyskland 1924 i Berlin.
FOTBOLL

BREMEN

Svenne Berka klarade det inte 1936 - släppte in tre mot Japan.

"Zamora" Nyholm klarade det inte 1961 - släppte in två mot Schweiz.

Arne Arvidsson klarade det inte 1964 - släppte in ett mot Västtyskland.

Berlin är ingen svensk lyckostad. Av tre VM-/OS-matcher har Sverige inte vunnit någon.

Kan vi lita på att Andreas Isaksson för större tur med sig i morgon - och håller nollan?

Efter tre dagars återbesök i Bremen gör vi idag som min gamle favorit Leonard Cohen, vispoeten med dagen-efter-stämman, rekommenderar:

- ...then we take Berlin.

Träning ikväll 17.30 på matcharenan, samma Olympiastadion där Brasilien igår med åtskillig tur knappt vann över Kroatien.

Dessförinnan 14.15 en presskonferens i Schloss-Saal på femstjärniga Kempinski Hotel Bristol på Kurfürstendamm, en berlinsk klassiker som förstördes under kriget, återuppbyggdes 1952 och renoverades 1980. Nu med med bland annat badrum i marmor åt Zlatan & Co.

Idag träffar vi lagkapten Olof Mellberg, högerbreddare Niclas Alexandersson och anfallsreserv Marcus Allbäck, lördagens störste målsumpare.

På tisdagen lyssnade vi till Zlatan. Så även jag men något värt att offra plats för på detta utrymme hörde jag inte. Skulle möjligen vara detta:

- Jag gillar inte någon journalist.

Då var jag mer spänd på Andreas Isakssons mentala dagsform, sedan huvudvärken nu släppt efter Kim Källström-projektilen förra veckan.

Bara en nolla - Ravelli

"Isak" verkade helt OK, och jag kan inte tänka mej annat än att han står mot Paraguay, och att Rami Shaaban får återta sin bänkplats.

Som jag skrev i ingressen är svenska målvakters tidigare insatser i Berlin inget att yvas över.

På sju landskamper är det bara Thomas Ravelli som hållt nollan: 2-0 mot Sovjet i finalen på Fyrnationers i mars-april 1988.

I övrigt har dom alla fått vittja nätet: Sigge Lindberg, Svenne Berka, Zamora, Arne Arvidsson och Janne Möller. Vilket också inneburit att Sverige inte vunnit en enda av de tre tävlingsmatcherna här.

Japan-matchen i OS 1936 är svensk fiaskohistoria, förlusten i direktkvalet mot Schweiz 1961 innebar att "gökuren" tog platsen i Chile-VM, medan 1964 års 1-1 i kvalet till Englands-VM i och för sig hade kunnat repareras.

Regnskurar säger prognosen

Vi lämnar nu Bremen, som denna tisdag har 32 grader, för Berlin där värmen på torsdag ska gå ned till 23; under matchtid, 21-23, kanske ännu någon grad svalare.

Der Wettervorhersage talar nämligen om regnskurar.

I detta finns en detalj som jag inte riktigt begriper: varför man tränar mitt på dagen då det är som allra varmast, när båda de kommande matcherna har avspark klockan 21.

Den matchklockan stämmer inte.

Det påminner om Olle Nordins misstag i Italien-VM 1990, då han placerade sina grabbar i den lilla kustbyn Camogli vid Medelhavet några mil söder om Genua, istället för att lyda Nisse Liedholms råd att välja svalkan i bergen.

Så gick det också som det gick...

Träningen i måndags inför 500 svenska supportrar var rena fotbollsdagiset. Inte en enda övning med bett i.

Tisdagsträningen, den stängda, lär ha varit hårdare. Så sa i alla fall Zlatan.

Idag återser jag Olympiastadion för första gången sen en tågluffarvisit för 15 år sedan.

Då var hon - stadion är väl kvinnor...? - maläten, inget att ha.

Nu strålar hon av stolthet, ombyggd 2000-2004 för 242 miljoner euro. Det stora felet kunde man dock inte bygga bort: löparbanan.

Den som gör att publiken hamnar för långt från plan.

Ingen svensk seger i Berlin i tävlingsmatch

Läs också:

Lasse Sandlin