Fotbollskamp på högsta nivå

FOTBOLL

Både Persson och Duarte Frutos tror på sitt landslag

Foto: Segerviss 1 Göran Persson tror att Sveriges disciplin och tålamod gör att laget tar hem matchen.

ASUNCIÓN, BREMEN, STOCKHOLM.

Sverige mot Paraguay.

Vinna eller försvinna.

Och ett ordkrig på allra högsta nivå:

- Insatsen i lördags kommer att gå ut över Paraguay, säger statsminister Göran Persson, 57.

- Vi ska spela i finalen, säger president Nicanor Duarte Frutos, 49.

Foto: Segerviss 2 Paraguays president Nicanor Duarte Frutos är väldigt fotbollsintresserad. ”Vi ska spela finalen”, säger han.

I en intervju i det nya numret av Sportmagasinet säger Göran Persson att han är övertygad om att Sverige går vidare från gruppspelet.

- Det är konstigt om vi inte klarar det. Man behöver inte vara nationalistisk för att komma till den slutsatsen, säger han.

Att det bara blev 0-0 mot Trinidad och Tobago i premiärmatchen har inte fått statsministern att ändra uppfattning. Men till skillnad från förbundskapten Lars Lagerbäck och några av spelarna tvekar han inte att såga landslagets insats.

- Nu kan det bara bli bättre. Matchen mot Trinidad och Tobago var Sveriges plattmatch i den här turneringen. Revanschen lyser i spelarnas ögon, säger Göran Persson.

Han tror att Paraguay kommer att spela försvarsinriktat och satsa på snabba omställningar.

- Men jag hoppas att Sveriges anfall, lagets organisation, disciplin och tålamod gör att vi tar hem matchen.

Hur går det?

- Vi vinner med 1-0.

"Många bra spelare"

När Sportbladet besökte Nicanor Duarte Frutos i presidentpalatset i huvudstaden Asunción för en dryg månad sedan var han också optimistisk.

- Paraguay har många bra och viktiga spelare. Vi ska spela finalen.

Frutos, som var sportreporter i sin ungdom, är väldigt fotbollsintresserad. I två och ett halvt år har han varit president och han framhåller fotbollens stora betydelse i landet.

- För en nation som präglas av mycket frustration på grund av många års vanstyre är VM-kvalificeringen ett sätt att få tillbaka tron, säger Duarte Frutos.

Göran Persson menar att en framgång för landslaget betyder mycket även i Sverige.

- Fotbolls-VM ger en oerhörd känsla av glädje, stolthet och gemenskap, någonting att samlas kring och diskutera i hemmen, på gator, torg och arbetsplatser, säger Persson.

Varken han eller Nicanor Duarte Frutos finns på plats i Berlin i kväll. I stället kommer de att följa matchen framför tv-apparaten.

- Jag blir väldigt engagerad i matcherna, står upp och skriker och så. Alla regler om hur man bör uppträda som president försvinner. Då följer jag inga protokoll, säger Duarte Frutos.

Exporterar maskiner

Medellivslängden 71 år

Michael Wagner