I kväll blir han den störste

FOTBOLL

Han försvann – men kom tillbaka. Sportbladet ger dig Konungens återkomst

KÖLN

– Pappa, varför spelar inte du i landslaget?

– Har du glömt det? Det är ju på grund av dig.

Henrik Larsson klappade Jordan, 6, på huvudet där de satt framför tv:n och såg Sverige möta Portugal i en vänskapsmatch.

Drygt två år senare, i kväll, får sonen klara sig själv. Han fick Henke att sluta i landslaget – och han fick honom att göra comeback. Mot England blir 34-åringen Sveriges mesta VM-spelare genom tiderna.

Det här är berättelsen om konungen och hans återkomst.

Foto: HISTORISK När Henrik Larsson springer ut på planen mot England i kväll blir han Sveriges meste VM-spelare genom tiderna.

SOLLENTUNA, 13 OKTOBER 1993.

– Det är klart. DET ÄR KLART!

Klockan närmade sig midnatt när presschefen Hans Hultman rusade in på Tommy Svenssons rum på Star Hotel. Den svenske förbundskaptenen skulle just gå och lägga sig och undrade vad tusan som hade hänt.

Han tittade konstigt på Hultman.

– Klart?

– JA, DET ÄR KLART!

Svensson trodde inte sina öron när Hultman berättade att Israel, efter två sena mål av Eyal Berkowitz och Reuven Atar, hade slagit Frankrike med 3–2 i Paris.

Vad det betydde?

Ett enkelt val

Att en nation som var på väg till sängs borde hoppa ur pyjamasen och ner närmaste fontän. Herregud, Sverige var ju klart för VM i USA.

Det var inget Tommy Svensson hade räknat med när han vaknade den morgonen. Han vågade inte ens ta för givet att Sverige skulle slå Finland på Råsunda senare samma dag. Sverige är i normala fall klassen bättre, men den här dagen var inget normalt. Jonas Thern var skadad, Patrik Andersson avstängd och Tomas Brolin hade lämnat återbud.

För att hitta en ersättare till Brolin fann Tommy ingen annan lösning än att ringa upp en debutant, Henrik Larsson. Han var 22 år, hade öst in mål för Helsingborg och just tecknat sitt första proffskontrakt, med Feyenoord.

– Det var ett rätt enkelt val. Han var ung och lovande och spåddes en lysande framtid, säger Tommy Svensson.

Han har aldrig ångrat sig. Spelaren med rastaflätorna tog plats bredvid Martin Dahlin i anfallet och gjorde mål i debuten. Henke nickade bollen i mål bakom Petri Jakonen, och sig själv till ett stort äventyr i det som brukar kallas möjligheternas land.

???

SAN FRANCISCO, 16 JULI 1994.

Inför VM i Tyskland har målvaktshjälten Thomas Ravelli fått en ny storhetstid. Han syns överallt, på tv, i tidningar och på reklampelare.

Varför?

För tolv år sedan kastade han sig åt vänster och avgjorde en av VM-historiens mest dramatiska matcher, kvartsfinalen mot Rumänien. Han blev i Sverige en symbol för att drömmar kan förverkligas och det är en sådan symbol folk vill se just nu.

Henrik Larsson, då? Ja, det var han som lurade upp en back på läktaren i bronsmatchen mot Bulgarien, och det var han som med ett ribbskott gav Martin Dahlin möjligheten att nicka in 2–2 i öppningsmatchen mot Kamerun.

Något mer? Det är lätt att glömma, men om det inte varit för Henke hade Ravelli aldrig fått chansen att göra den där räddningen. Han spelade inte åttondelsfinalen mot Saudiarabien, och byttes mot Rumänien in först i förlängningen, efter 106 minuters spel. Han borde ha darrat, men var kylig som ett isberg under straffdramat som skulle skicka det ena laget till semifinalen, det andra till glömska. Ställningen var 4–4 och all världens press vilade på 22-åringens axlar.

I troslådan

Det är i ett sådant läge en normal fotbollsspelare vill sjunka genom gräset. Det var i ett sådant läge Henrik Larsson gjorde mål, och gav Sverige och Thomas Ravelli den där klassiska matchbollen.

– Hela turneringen i sig är oerhört speciell. Kanske är det starkaste minnet när vi vinner på straffar mot Rumänien, eller när Kennet gör 1–0 mot Brasilien. Jag hoppas att jag får uppleva något liknande. Om det blir som spelare eller supporter är svårt att säga, men det är alltid roligare att delta.

Var förvarar du medaljen?

– Det vet jag definitivt. Den ligger i min frus troslåda, säger Henrik Larsson och skrattar.

???

MIYAGI, 12 JUNI 2002.

– Är du sugen?

– Ja, jag är sugen.

– Då hoppar jag över bollen.

Sverige hamnade i Dödens grupp och tvingades, från första bollkontakten, kämpa för sitt liv i VM 2002. Det lyckades. Det blev en poäng mot England i premiären, seger mot Nigeria och den sista gruppspelsmatchen mot Argentina var mållös efter en närmare en timmes spel.

Det var då Matias Almeyda fällde Anders Svensson och Sverige fick en frispark trettio meter från målet. Henke protesterar inte, utan lät Svensson ta den.

Det är, ska det visa sig, ett av de bästa beslut han har tagit på en fotbollsplan.

Pang.

Skottet sänkte Argentina, trots att laget fixade en kvittering i slutminuterna. Det var, dessvärre, så hårt att rekylen träffade en liten pojke i Skåne. Han såg matchen tillsammans med släkt och vänner, som jublade så att taket höll på att lyfta. Själv sprang han ut ur tv-rummet, helt förkrossad. Han trodde att pappa snart skulle komma hem, men förstod att det inte skulle bli så.

Henke fick snart veta hur sonen reagerat och ställde pappan Henrik Larsson mot fotbollsspelaren Henrik Larsson. Han ville hem till Jordan och var först ut ur omklädningsrummet efter den omänskliga förlusten mot Senegal. Han förstod att sonen behövde honom mer än Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck.

– Det är slut. Jag har spelat min sista landskamp, klargjorde Henke utan att se nedslagen ut.

– Jag vill ha mer tid med både Magdalena och barnen. Vi har precis fått lilla Janelle. Jordan var upprörd redan under EM 2000. Det är bättre för mig att kliva åt sidan och göra honom glad.

???

KÖLN, 20 JUNI 2006.

När Henrik Larsson i kväll springer ut på Rhein-Energie Stadion i Köln gör han det som en historisk man. Bosse Larsson och Kalle Svensson spelade elva VM-matcher under sina karriärer. För Henke blir matchen mot England den tolfte i ordningen. Gör han dessutom mål tangerar han Kennet Anderssons rekord på fem fullträffar i VM. Han blir då också den ende svensk som har gjort mål i tre .

Vem vet? För den här mannen är ingenting omöjligt. Åtminstone inte när Jordan har gett klartecken. Det var han som fick Henrik att återvända till ett landslag som behöver honom.

Saknade landslaget

Henke hade bara spelat en landskamp sedan VM 2002 när han den 29 april 2004 ringde till Inger Bengtsson, kanslist på Svenska fotbollförbundet.

– Jag söker Lars Lagerbäck. Vet du hur de flyger hem från Portugal?

Kvällen innan hade han och Jordan på tv:n hemma i villan i skotska Bothwell sett Sverige och Portugal spela 2–2.

– Pappa, varför spelar inte du i landslaget?

Det var inte första gången han ställde frågan. Till sist gjorde Henke samma sak: ”Varför spelar jag inte i landslaget?”.

– Jag har saknat landslaget mer än jag har velat erkänna.

När landslaget mellanlandade i Frankfurt ringde Lars Lagerbäcks mobiltelefon. Det var 43 dagar före EM-premiären. När han hörde Henkes röst sprack han upp i ett leende och gjorde high five med Tommy Söderberg.

– Är ni fortfarande intresserade? Om så är fallet vill jag komma hem, sa Henrik Larsson.

Han var välkommen hem, och med sitt älskade landslag har han nu kommit till en dag då historieböckerna står vidöppna.

Om Jordan, som fyller 9 på midsommarafton, håller tummarna för pappa mot England?

Det är klart att han gör.

I kväll handlar det inte om pappas pojke, utan om pojkens pappa.

Alla Henkes VM-matcher

Fakta

VM-DOKUMENT/HENRIK LARSSON