Han har hela landets stöd

FOTBOLL

Tränarna är eniga: Låt Lars-Roland fortsätta

Foto: I SKUGGAN Debuten 1998 var tuff med storförlust mot Spanien. Men den stillsamme taktikern har sedan dess ökat sin popularitet kraftigt.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson väntas fortsätta som förbundskaptener efter VM 2006.

De har ett hundraprocentigt stöd från fotbolls-Sverige.

Sportbladet kan avslöja att samtliga allsvenska tränare tycker att Lars och Roland bör fortsätta åtminstone till EM 2008.

I måndags avslöjade Sportbladet att Lars Lagerbäck och Roland Andersson är på väg att förlänga sina kontrakt med Svenska Fotbollförbundet och fortsätta som förbundskaptener till och med ett eventuellt EM 2008.

Beskedet väntas bli officiellt senare i höst efter att de sista detaljerna i kontraktsdiskussionen klarats ut.

Det blir ett besked som kommer att tas emot positivt av den svenska fotbollsrörelsen. Sportbladets rundringning till de allsvenska tränarna visar nämligen att stödet för Lars och Roland är hundraprocentigt.

Förändrat sitt ledarskap

Till och med den frispråkige Öis-tränaren Zoran Lukic - som tidigare uttryckt viss skepsis mot förbundskaptenerna - hyllar nu Lars och Roland.

- Jag tycker att de bör fortsätta. De har undan för undan förändrat sitt ledarskap, säger Zoran.

Just förändringen av ledarskapet menar Zoran är en stor förklaring till Sveriges framgångar.

-Lars och Roland hanterar Zlatan och de nya individualisterna på ett mycket bra sätt.

- De har gjort ett strålande jobb framför allt genom att de våga släppa på sitt gamla ledarskap och anpassa sig till ett nytt. Kollektivet är inte alltid i centrum längre, nu får individernas ego plats. De anpassar träning efter individerna och de har man fått bra betalt för i form av framgång vid match, säger Zoran.

"Känner spelarna"

Hans kollega i IFK Göteborg, norrmannen Arne Erlandsen, pekar ut en annan anledning till att det vore olyckligt med ett skifte.

- Med tanke på ålderstrukturen i truppen (bara fem spelare är över 30 år) kan de fortsätta med nästan samma manskap till nästa slutspel. Det finns ingen som känner spelarna bättre och eftersom så få kommer att kliva av efter VM finns ingen anledning att byta förbundskapten, säger Arne Erlandsen.

Malmö-tränaren Tom Prahl stämmer in i hyllningskören:

- Lars och Roland har gjort det jättebra. De har visat att kontinuitet och ett bra ledarskap fungerar utmärkt. Känner de sig fräscha och pigga är det en bra lösning att de fortsätter, menar Tom Prahl.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson har ännu inte velat kommentera sin framtid utan avvaktar ett möte med förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell i början av november.

Så säger tränarna

Robert Laul