MARTAS KNOCK X 2

FOTBOLL

Slog Helén Fagerström med knytnäven rakt i ansiktet – mitt på planen: ”Jag blev chockad”

Foto: MARTAS FULA ATTACK - SÅ GICK DEN TILL 1. Efter att ha fått en tackling av Helén Fagerström, stannar Marta upp och vänder sig om... 2. Bara några få meter från domaren måttar hon ett knytnävsslag mot den framåtrusande Fagerström. 3. Slaget träffar Helén Fagerström på hakan. Hon hinner inte värja sig. Domaren ser ingenting. 4. Fagerström tar sig chockad för ansiktet. Marta står kvar mitt på planen. Domaren blåser frispark – för Umeå.

Marta knockades av en armbåge och vårdades sent i natt på Karolinska sjukhuset med en fraktur på ögonglobsbenet.

Dessförinnan skämde hon ut sig när hon drog till Helén Fagerström rakt i ansiktet med ett knytnävsslag.

– Jag är glad att det träffade på hakan och inte högre upp. Då hade jag nog fått hjärnskakning, säger Fagerström till Sportbladet.

Foto: fraktur i ansiktet Bara minuterna efter att Marta slagit ner Helén Fagerström fick hon en armbåge i ansiktet vid en nickduell. Smällen tog så illa att Marta fick en fraktur på ögonglobsbenet, som sitter bakom ögat.

Händelsen inträffade ungefär en timme in i cupfinalen. Djurgården ledde med 2-0 och Umeå var i gungning. Världsstjärnan Marta hade effektivt tagits bort av tufft spelande Dif-backar, med Helén Fagerström i spetsen, och blev mer och mer frustrerad. Till slut fick hon nog. Efter en förlorad närkamp vände Marta sig om och slog ett knytnävsslag med full kraft, rakt i ansiktet på Helén Fagerström.

”Helt ofattbart”

– Jag är jätteförvånad att någon beter sig så på en fotbollsplan. Det var väl säkert frustration för att det inte gick som det skulle för laget, men att man tar ut det genom att dra någon rakt i ansiktet är helt ofattbart. Det är första gången jag har fått en smäll på mina 24 år i karriären, säger Helén Fagerström.

Domaren missade situationen. Inte heller den assisterande domaren, som stod bara några meter ifrån, uppfattade Martas smäll. Det gjorde däremot Dif-tränaren Benny Persson, som blev uppvisad på läktaren för sina protester.

– Jag blev ju lite chockad. Men domaren bara kom fram och sa ”men kör nu”. Linjedomaren stod bara tre-fyra meter ifrån, men det händer väl att de missar såna där saker, säger Helén Fagerström.

Klubben går vidare?

Fagerström säger att klubben kan komma att dra ärendet vidare.

– Vi ska titta på videoinspelningen, sen får vi se om klubben går vidare. Jag tycker inte att det hör hemma i fotbollen att man ger igen med en rak höger.

Umeås tränare tränare Andrée Jeglertz vill inte kommentera situationen med hänvisning till att han inte sett vad som hände.

– Det låter ju inte bra, men jag har inte sett matchen i efterhand så jag kan inte kommentera det mer än så. I stridens hetta kan ju saker hända, även om vi naturligtvis vill att våra spelare ska uppträda på ett schyst sätt.

Fem minuter senare blev Marta allvarligt skadad. I en nickduell fick hon en armbåge i ansiktet av Djurgårdens Malin Nykvist. Hon bars ut på bår och kördes till Karolinska sjukhuset efter matchen, där hon fortfarande befann sig sent i går kväll.

Flyger till Brasilien

– Hon har röntgats och har fått en fraktur på ögonglobsbenet. Vi hade Maria Bergkvist borta med en liknande skada i sex veckor. Men nu har ju Marta semester så på det viset kvittar det. Hon verkar kunna flyga hem till Brasilien i morgon (läs i dag), säger Andrée Jeglertz.

Hur mår hon?

– Hon har haft en jobbig kväll, och fått sitta på sjukhuset väldigt länge. Men som jag förstod det verkade hon vara på gott humör under omständigheterna.

David Tanentsapf