Ny vändning i Ijeh-härvan

Publicerad:
Uppdaterad:

Skatteverket: ”Gåvan” kan bara kopplas till kassören

INTE MISSTÄNKT I juni slog ekobrottsmyndigheten till. Blåvitt misstänks ha undanhållit 2,6 miljoner i skatt vid värvningen av Peter Ijeh. Ijeh är numera helt friad från misstanke.
Foto: PernillA WAHLMAN
INTE MISSTÄNKT I juni slog ekobrottsmyndigheten till. Blåvitt misstänks ha undanhållit 2,6 miljoner i skatt vid värvningen av Peter Ijeh. Ijeh är numera helt friad från misstanke.

GÖTEBORG

Härvan kring Peter Ijehs övergång till IFK Göteborg har fått en oväntad vändning.

Skatteverket gör en annan bedömning än ekobrottsåklagaren Lars Lithner.

– Det hade underlättat om vi haft samma uppfattning, säger Lithner.

I början av juni i år slog polisen och ekobrottsmyndigheten till i en stor razzia mot spelaren Peter Ijeh och flera ledare i IFK Göteborg.

Vice chefsåklagaren Lars Lithner menade att den påstådda gåvan på 1,2 miljoner kronor som betalts privat av IFK-kassören Jan Nilsson till Peter Ijeh egentligen var en förtäckt sign-on-bonus för att få nigerianen att skriva på för IFK.

Fyra personer är delgivna brottsmisstanke för grovt skattebrott men Lithner avvaktar med att fatta beslut om eventuella åtal i sin brottsutredning tills Skatteverket är klart med sin skatteutredning kring härvan.

Kopplas till Nilsson

Enligt Sportbladets källor gör Skatteverket nu bedömningen att ”gåvan” till Ijeh skattetekniskt bara kan kopplas till Jan Nilsson.

Nilsson och hans juridiska ombud har fått ett så kallat övervägande från Skatteverket att svara på där myndigheten menar att enbart Nilsson ska betala skatt på utbetalningen till Ijeh i form av arbetsgivaravgifter.

– Det är ett stort bakslag för åklagaren att inte ens Skatteverket delar hans uppfattning om vem som ska betala skatten, säger advokat Staffan Edh, som representerar IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse.

Halse är tillsammans med klubbdirektören Mats Persson delgivna brottsmisstanke.

– Om inte Skatteverket anser att IFK Göteborg är skattskyldigt faller hela grejen mot IFK Göteborg och styrelsen, menar Edh.

Privat betalning

Ekobrottsåklagaren Lithner har tidigare hävdat att IFK Göteborg genom konstruktionen med Jan Nilssons privata betalning till Ijeh försökt undvika 2,6 miljoner kronor i skatter för föreningen.

Nu medger Lithner att Skatteverkets bedömning kan ställa till problem.

– Jag vet inte vilken uppfattning de kommer ha till slut. Men det är att föredra att Skatteverket och jag har samma uppfattning. Men jag är inte bunden till deras beslut, säger Lars Lithner.

Vilselett Ijeh

Om Lithner trots Skatteverkets bedömning väljer att väcka åtal kan vissa brottsrubriceringar komma att ändras.

– Hypotetiskt kan ledare i IFK Göteborg vilselett Ijeh genom att ha påstått för honom att det inte fanns några tveksamheter i att deklarera inkomsterna på det här sättet. Då skulle det kunna bedömas som anstiftan till grovt skattebrott, säger Lars Lithner.

Peter Ijeh själv har tidigare friats helt från misstankar om brott.

Läs mer:

Michael Wagner

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN