Uppgifter: Granqvist klar för HIF

avEmil Carlsvärd, Michael Wagner

HIF:s drömvärvning är klar.

Enligt uppgifter till Helsingborgs Dagblad, som även Sportbladet fått bekräftade, är landslagskaptenen Andreas Granqvist klar för klubben.

Granqvist flyttar hem till HIF efter VM i sommar.

En presskonferens kommer att hållas på söndag klockan 15.00.

Ryktet har levt under flera år. Ska Andreas Granqvist flytta hem till Helsingborgs IF, eller stanna kvar utomlands?

I december sa klubbens ordförande Krister Azelius i en intervju med Helsingborgs Dagblad:

– Jag har stora förhoppningar att kunna klä Granen i rött efter VM. Jag tror att vi kan ta hem denne landslagskapten i ett VM-lag direkt efter VM, det är min bestämda känsla.

Efter många om och men har nu ryktet nått sitt slut. Helsingborgs Dagblad var först ut med uppgifterna under fredagseftermiddagen att det är klart att Granqvist återvänder hem.

”En av de största nyheterna i modern tid”

Mer eller mindre samtidigt kallade även Helsingborgs IF till en presskonferens på söndageftermiddag där man, enligt pressmeddelandet, ska presentera “en av de största nyheterna i modern tid, dels för föreningen men även för svensk fotboll”.

Helsingborgs Dagblad hävdar, och även Sportbladet har fått dessa uppgifter bekräftade, att den 32-årige Påarpssonen har skrivit på ett flerårskontrakt, där han flyttar hem efter VM i sommar när kontraktet med Krasnodar löpt ut.

Det är sedan tidigare känt att ryska Krasnodar, där Granqvist också är lagkapten, har gjort sitt yttersta för att få behålla sin svenske försvarsstjärna.

Krasnodar har erbjudit en monsterlön som skulle gett svensken 70 miljoner kronor netto för att spela vidare i ytterligare två år för den ryska klubben. Men det erbjudandet ska alltså Granqvist nu ha nobbat.

Till Sportbladet säger mittbackens agent Martin Dahlin.

– Intresset för Andreas är enormt stort från många klubbar. I övrigt har jag inga kommentarer.

Upplevelse i sportbaren

När HD konfronterar HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze om uppgifterna vill han inte heller kommentera, utan hänvisar till presskonferensen.

– HIF har inga kommentarer till det utan hälsar Fotbollssverige välkomna online klockan 15.00 och alla HIF-supportrar välkomna till att föranmäla sig till en upplevelse i sportbaren.

Enligt olika källor som Sportbladet varit i kontakt med kommer Granqvist fortsätta som spelare så länge motivation och kroppen håller, för att sedan efter avslutad spelarkarriär övergå till en roll i klubbens sportsliga ledning.

Källor inom HIF uppger även att det inte krävts någon stor extern finansiering för att lösa en sign-on för ”Granen”.

Detta är uppgifter som stärks av Fotbollskanalen. Enligt sajtens källor kommer ”Granen” få fem miljoner (brutto) i sign-on av HIF – samt en framtida roll som sportchef efter avslutad spelarkarriär.

Familjen växer

Granqvist hade en väldigt lyckosam höst där han först förde Sverige till VM och därefter tog hem Guldbollen. Han har i flera år varit öppen med sin önskan om att en dag återvända till HIF.

Andreas Granqvist och hustrun Sofie har sen tidigare dottern Nova, 4 år, och väntar sitt andra barn senare i sommar.

Foto: BILDBYRÅN

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM