Över miljarden i förlust för storklubben Chelsea

FOTBOLL

Nattsvart räkenskapsår 2003/2004

Chelsea rycker fram på klubbfotbollens alla fronter.

Men smakar det så kostar det.

Över en miljard i förlust förra säsongen.

Chelsea leder Premier League, är i åttondelsfinal i Champions League, final i ligacupen och kvar i FA-cupen.

En titel är redan säkrad, om än en oönskad sådan. 1170 – ettusenetthundrasjuttio – miljoner kronor rann ut ur klubbens kassa räkenskapsåret 2003-2004.

Aldrig förr har en engelsk ligaklubb gjort en sådan brakförlust. Chelseas underskott är 530 miljoner kronor större än den tidigare rekordinnehavaren, Leeds United.

Men det är förstås ingen fara på taket. Snarare tvärtom. Inte med en rysk oljemagnat dränkt i pengar, som garant för fortsatt flöde av likvida medel.

Roman Abramovitj köpte aktiemajoriteten i klubben sommaren 2003 för 800 miljoner kronor. I en vacker gest öppnade han plånboken en gång till, lade upp ytterligare drygt en miljard kronor och jämnade klubbens skuldberg med marken.

Han ville förstås också ha ett hyggligt lag att se på när han mellanlandade i London.

2,3 miljarder kronor till gick till spelarköp förra säsongen.

Men vad händer den dagen Abramovitj inte längre tycker det är så kul att gå på Stamford Bridge?

Chelsea har alla ägg i samma korg och det vill klubben ändra på.

Vd:n Peter Kenyon säger att klubben har en femårsplan som går ut på att minska beroendet av Abramovitjs pengar och på sikt bli självförsörjande. Klubben har skrivit mycket förmånliga sponsorkontrakt, det senaste med Adidas är värt 1,3 miljarder över åtta år.

Avtalet med huvudsponsorn Emirates (satsar pengarna på Arsenal istället) går ut nästa säsong och Kenyon tror på ett ännu bättre kontrakt.

– För två år sedan ansågs vi har gränslöst med pengar. Den tiden är över. Chelsea sköts nu ordentligt. Klubben drivs som ett företag, säger Peter Keyon till BBC.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM