Jag är inte alls lika tvärsäker – trots flera tv-repriser

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-01

MALMÖ

Man ska kanske inte jämföra, men jag kan inte låta bli. Nyss hemkommen från EM och direkt till MFF–Öis drabbas jag av en nästan chockartad upplevelse.

EM i stort har ju varit ganska tråkigt och defensivt men vad var detta på Malmö stadion? En icke-match som avgjordes på vad som kanske var ett icke-mål.

Följ ämnen

Första halvlek var full av individuellt dåliga insatser. Örgrytes David Marek slog en heltokig bakåtpassning som ställde Niklas Skoog helt fri. Skoogs första touche var beklämmande.

Fjolårets överlägset effektive skyttekung stack fram vänsterfoten och bollen studsade iväg flera meter från honom. Bara för Dick Last att tacka och ta emot, plocka upp bollen i lugn och ro och starta ett motangrepp.

Om det nu blev ett motangrepp? Förmodligen inte. Det slogs så många passningar utan rätt riktning att det knappt gick att räkna alla.

Inte tvärsäker

Örgryte lämnade Malmö som ilskna förlorare. Ilskna på linjedomaren Ingemar Larsson. Jag vill inte skriva assisterande domare eftersom jag tycker att assisterandet nuförtiden ofta går till överdrift med assistenter som upphöjer sig själva till en plats i centrum.

Jag vet inte om Andreas Yngvesson fick hela bollen över mållinjen när han petade den förbi Dick Last eller om Marcus Dahlin hann slå undan i tid.

Efter tv-repriser i långsam uppspelning kan jag inte vara ens tillnärmelsevis så tvärsäker som nämnde linjeman är.

Däremot är jag helt säker på att Larsson inte var som han säger en meter från kortlinjen när han tog sitt beslut. Det var betydligt fler meter än så till den perfekta vinkeln.

Hellre fria än fälla är en vacker tanke men den ska faktiskt inte gälla när en domare eller linjeman är tvärsäker på sin sak.

Då måste han döma enligt sin övertygelse och i ett fall som gårdagens skulle endast målkameror kunna skipa absolut rättvisa. En kostsam och tekniskt besvärlig lösning som måste vägas mot att det faktiskt blir ganska få situationer typ MFF:s segermål per säsong.

Får arbeta hårt

Malmö var inget mästarlag igår.

Trebackslinjen är stabil, Patrik Andersson skänker en trygghet med sitt lugna säkra uppträdande, men i övrigt bjöds på frågetecken hos guldfavoriten.

Som lag är Malmö säkert bättre än förra året även om spelet bara fungerar periodvis. Effektivitetsmässigt däremot har MFF ingen motsvarighet till duon Peter Ijeh/Niklas Skoogs höjder de två senaste säsongerna. <7b>

Då räckte det att bollen hamnade hos någon av de två topparna i närheten av motståndarnas straffområde för att det skulle bli en målchans. I år får MFF arbeta hårt för varje mål frånsett i de två 5–1-matcherna mot Örebro och Elfsborg.

Varannan match blir man himla imponerad av Malmö för att nästa gång konstatera att det inte är något guldspel som presteras.

Guldkantat försvar

Men på tio matcher har MFF bara släppt in fem mål och det ska man förmodligen också se en guldkant i.

Örgryte blir förmodligen av med Markus Johannesson till Djurgården. Förhandlingar kommer att genomföras snart. Kanske inte så stor förlust trots Markus dokumenterade skicklighet.

Magnus Källander kommer hem igen och blir spelmotor redan mot Landskrona 7 juli. Och Valter Tomaz Jr visade i går återigen att han är mycket mer fotbollsspelare än det befogade ryktet som råskinn sagt om honom.

Stefan Alfelt

Följ ämnen i artikeln