– Smärtan från EM finns kvar

FOTBOLL

Tommy Söderberg om sin besvikelse efter straffdramat – och att Sverige inte var tillräckligt förberett

Foto: VILLE INTE BLI FÖRBUNDSKAPTEN Tommy Söderberg återgår nu till U21-landslaget som han ledde åren innan han blev A-kapten. Och egentligen ville han inte bli förbundskapten när han fick erbjudandet 1997. ”Det är riktigt att jag inte kände mig färdig med U21”, berättar han.

Ett halvår har gått sedan straffnederlaget mot Holland.

Nu bryter ex-förbundskaptenen Tommy Söderberg tystnaden.

I en intervju med Sportbladet berättar han om den smärtsamma förlusten som fortfarande plågar honom.

För första gången medger Söderberg också att Sverige inte var tillräckligt väl förberett på straffdramat.

Foto: Tommy Söderberg tänker fortfarande på förlusten mot Holland i EM. ”Om vi bara klarat straffarna hade vad som helst kunnat hända. Då kunde vi stått vid en final”, säger han.

Sportbladet träffar Tommy Söderberg, 56, på Svenska Fotbollförbundets kansli intill Råsunda.

Han har i dagarna börjat jobbet som U21-förbundskapten efter att ha gått sjukskriven under hösten.

Du har opererat höften?

– Ja, och knäleden byter jag ut nästa höst.

Var det ett komplicerat ingrepp?

– Det tror jag inte. Han som opererade hade gjort det många gånger förr. Vardagsmat för en ortoped.

För dig också?

– Jag har haft sån värk att det var skönt att äntligen komma till skott. Väldigt behagligt.

Hur känns det nu?

– Bra. Det går åt rätt håll. Värre med vänsterknäet. Men de har lovat att det ska bli bra det också. Sedan ska jag kunna gå snabbt, åka längdskidor och cykla. Så rörlig har jag inte varit på några decennium?

Promenerar du fortfarande till jobbet?

– Jag är inte tillräckligt stark i det opererade området. Och som alla andra jobbar jag mest och glömmer bort mig själv.

Glömmer du bort dig själv?

– Det tror jag många gör. Vi jobbar för mycket. Det är viktigt att sätta sig själv i centrum.

”Några ville inte slå”

Vad Söderberg däremot inte glömt – eller lyckats glömma bör man kanske skriva – är den varma lördagsnatten i Algarve 26 juni 2004.

Till det yttre är han på gott humör, skojfrisk och klädd i en färgglad, åtsittande skjorta.

Men gång på gång under intervjun återkommer Söderberg till den stora besvikelse han lever med.

– Smärtan finns där ännu. Alla spelare och ledare kände att vi bar på något. Vi hade bra stämning i en spelartrupp som tagit flera steg mot målet; att nå en stor final.

– Sedan om du frågar fotbolls-Europa kanske de inte trodde på Sverige, men Grekland visade att det gick! Därför smärtar det fortfarande att vi åkte ut på straffar mot Holland i vår spelmässigt bästa match.

– Jag kommer aldrig glömma alla de fina lägen vi hade i förlängningen. Men vi hade virket emot oss. Då är det grymt att förlora.

– Sedan blev det straffar och man kan alltid grunna på om vi kunde gjort på något annat sätt.

– Men vi hade en rangordning och några ville inte slå. Det var inga konstigheter, det är en styrka att säga nej.

– Vad vi däremot kan lära för framtiden är att träna på straffar när man är extremt uttröttad. Matchlikt, alltså. Man övar ju ofta straffar i andra lägen. Det är en lärdom vi tar med oss. Helst skulle vi tränat med ett orange skynke bakom målet också?

– Men att vi var så nära förstärker den här smärtan. Om vi bara klarat straffarna hade vad som helst kunnat hända. Då kunde vi stått vid en final.

Hur ofta tänker du på det här?

– Det finns med fortfarande, det måste jag säga. Jag kommer aldrig glömma det.

Det låter som du aldrig kommer över det?

– Kommer över det gör jag nog men det lär alltid finnas där. Jag tänker på det. Många säger i dag att vi gjorde en bra prestation men vad fasiken – vi ville ju vinna.

”Man vill stå överst”

Hur kommer folk minnas Tommy Söderbergs förbundskaptensperiod om säg tio år?

– Den allmänna bilden är nog att vi gick till tre slutspel men aldrig lyckades sätta pricken över i:et.

Är du nöjd med vad du åstadkom?

– Nöjd? jag vet inte? Det är så lätt att det går över i förnöjsamt. Jag är glad att jag fick vara en del i det hela. Men återigen – man vill stå överst på pallen.

– Vi har gjort många bra prestationer. Men fotboll handlar om att vinna. Just att få sätta pricken över i:et med en final, det är ju det jag hade velat. Det är så jag känner efter de här turneringarna.

I sagan om Tommy Söderberg skrivs nu ett nytt kapitel när han återgår till U21-landslaget som han ledde åren innan han blev A-kapten.

– Många gör jämförelsen mellan A- och U21-landslaget och frågar varför jag tar ett kliv tillbaka. Men jag ser det inte så, säger Tommy.

Ville tillbaks till U21

Faktum är att Söderberg egentligen inte ville bli förbundskapten den där hösten 1997 då erbjudandet dök upp.

– Det är riktigt att jag inte kände mig färdig med U21. Jag började ju som ungdomsledare i Brommapojkarna och hade mest varit idrottsledare i åldersintervallet kring juniorer och U21. Jag kände att jag inte var färdig för A-landslaget.

Du sa alltså inte ja direkt när du fick frågan?

– Nej, man ska ju känna att man är förberedd. Samtidigt hade U21 kvalat in till slutspelet i Rumänien och jag ville vara med om hela resan. Ända in i kaklet är det visst nån som har sagt?

Att Tommy ändå tog jobbet berodde på det löfte han fick av förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell – att en dag få återvända till något av ungdomslandslagen.

– Jag vill inte kalla det löfte. Jag hade en önskan att få återvända. Och jag är tacksam att det blev så.

Men du ångrar inte att du tog A-landslaget?

– Nej, det kan man lugnt säga. Jag lärde mig otroligt mycket.

Vad är det som är så bra med att vara U21-kapten?

– Man är tydligare delaktig i utbildningssystemet. Man är med och bygger upp något. Man får användning av sin fotbolls- och livserfarenhet för att hjälpa de här killarna. Man får stötta på ett helt annat sätt, inspirera och ingjuta mod.

Har vi några talanger i U21?

– Ja, fy fasiken. Alla är ju nästan ordinarie i sina allsvenska klubblag. Vi har fyra spelare ute i Europa. Alexander Farnerud till exempel. Framför allt har vi väldigt gott om centrala mittfältare.

Dusan Djuric, Jon Jönsson?

– ?Samuel Holmén, Eldin Karisik?

? Petter Andersson.

– Ja, fast han spelar kanske mer i en ytterposition.

Men U21 ligger inte särskilt bra till i EM-kvalet.

– Vi vet att Kroatien leder på nio poäng och har en hängmatch. Vi ligger trea på sex poäng. Det gäller att bli tvåa, då får vi kvala. Torbjörn och spelarnas målsättning var att gå vidare. Det ska vi se till att klara av.

Vad måste till?

– Svårt för mig att säga. U21 har kolliderat mycket med A-landslaget. Vi kan återkomma till det när jag har en bättre bild.

Tackade nej till AIK

Under hösten har AIK jagat Tommy Söderberg som dock tackade nej till erbjudandet att bli klubbtränare igen.

Hur mycket tjatade AIK?

– Det var något telefonsamtal. Men jag skulle byta höftled. Och till hösten ska jag byta knäled. Sedan hade jag skrivit ett avtal med Svenska Fotbollförbundet och sådant är viktigt. Det blev inte mer med det.

Vill du bli klubblagstränare igen?

– Jag längtar alltid ut till planen. Det är ett privilegium att få jobba i en sådan miljö. När jag var klubbledare var allsvenskan inte professionell.

Skulle du vilja uppleva det?

– Mår jag bra och är stark, så?

Så AIK bör slå en ny signal om några år?

– (skratt) Det behöver inte vara AIK. Och det kanske kan bli i en annan roll än tränarens. Jag åldras och en tränare bör vara vital och energigivande. Man kanske kan ingå i något tränarråd och jobba med talangscouting. Eller som sportchef. Det finns mycket man kan tänka sig, bara man är frisk och mår bra.

Tommy Söderberg om...