Allsvenskan i fotboll

SKANDALPLANEN

FOTBOLL

Eyravallens dåliga konstgräs måste läggas om för miljoner

Eyravallens konstgräs måste göras om.

Men kommun och leverantör tvistar om vem som ska betala miljonkalaset.

Då hamnar ÖSK i kläm.

- Vi kan inte göra något, vi är bara hyresgäster, säger Örebro SK:s ordförande Christer Liljegren.

ÖSK :s hemmaplan håller inte måttet.
ÖSK :s hemmaplan håller inte måttet.

Eyravallens konstgräs klarar varken Svenska Fotbollsförbundets (SvFF) eller europeiska fotbollsförbundets (Uefa) nya krav.

- Nej, inte vad gäller stötdämpning och bollrullning, säger Arne Hermansson, projektledare på Örebro kommun som äger Eyravallen.

Trots att mattan inte uppfyller kraven har det varit tillåtet att spela allsvensk fotboll på Eyravallen. Ronni Lundqvist på SvFF:s anläggningsutskott förklarar:

Godkänd - hittills

- Eftersom mattan är från 2003 gäller de gamla "nordiska" kraven. Hittills har den varit godkänd för spel i allsvenskan. Men om den är det nästa säsong vågar jag inte svara på, det görs ju nya tester hela tiden, säger Lundqvist.

Örebro kommun kräver nu att leverantören Mondo agerar så mattan uppfyller SvFF:s och Uefa:s nya krav.

- Vi kan inte riskera att spelarna får allvarliga skador för att vår matta är för hård, säger Arne Hermansson.

- Kan inte leverantören åtgärda problemen måste hela mattan rivas upp för att lägga in en gummimassa (så kallad pad), säger Hermansson.

- Klart att det skulle gå men vi har egentligen inget sådant system. Det är en väldigt komplicerad process, säger Sam Jedselius på Mondo

Och dyr.

Enligt oberoende bedömare i branschen skulle det kosta mellan en och två miljoner kronor att lägga in en pad. En nota varken kommunen eller Mondo är intresserade av.

"Uppfyller kraven"

- Mattan uppfyller de nordiska kraven. Därmed håller vi vad vi har lovat, säger Sam Jedselius.

- Vi tycker att Mondo ska åtgärda eftersom mattan inte uppfyller det som utlovats, kontrar Arne Hermansson.

Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (SEF) riktar kritik mot att Örebro kommun inte la dit pad från början.

- Vi rekommenderade pad men troligen avstod Örebro detta av kostnadsskäl. När till exempel Elfsborg nu lägger konstgräs är det en självklarhet att man använder pad, säger Tommy Theorin.

Men enligt Arne Hermansson var det inte ekonomin som avgjorde.

- Det fanns andra, billigare leverantörer. Ett av skälen till att det blev Mondo var deras miljöprofil. Ett annat var den utvärdering som gjordes där flera ÖSK-spelare var med.

ÖSK kan inte göra annat än att vänta.

- Nej, det här måste kommunen och leverantören göra upp om. Vi är bara hyresgäster. Vi kan ju inte flytta våra matcher till Norrköping, säger ordföranden Christer Liljeberg.

Robert Laul

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll